Posljednjih dana puno se spekulira o tome hoće li nogometna sezona biti potpuno otkazana ili će se neka natjecanja nastaviti. 

Sve bi trebalo biti jasnije danas, za kad je UEFA sazvala hitan sastanak s 55 predstavnika nacionalnih saveza. Plan je odgoditi Euro 2020. na sljedeću godinu, odgoditi Ligu prvaka i predložiti potpuno gašenje sporta na cijelom europskom kontinentu.

Aleksandar Čeferin zastupa stav da bi nokaut-faza Lige prvaka, od četvrtfinala, mogla biti odigrana na jednu utakmicu, bez uzvrata. Ili na neutralnom terenu ili bi se ždrijebom utvrđivalo tko je domaćin.

Nudi UEFA i još jedno rješenje. Ligu prvaka želi održati u Istanbulu, a Europa ligu u Gdanjsku, gdje su se finala svakako i trebala odigrati. No ono što se još uvijek ne zna jest kako će vlasti tih dviju država reagirati na taj prijedlog, odnosno jesu li spremne ugostiti takvo nešto.

Englezi su imali posebnu ideju

Premier League je htjela nastaviti s igrom iza zatvorenih vrata, ali su je velik broj igrača zaraženih koronavirusom i, kao vrhunac, zaraza Arsenalovog menadžera Mikela Artete natjerali da prekine prvenstvo jer je njegovo odigravanje postalo naprosto neizvedivo. 

Zasad su u manjini klubovi koji bi pristali na završetak prvenstva i podjele titula sa stanjem u kojem je ono prekinuto. Svim vladajućima u engleskom i europskom nogometu jasno je da je potpuno nemoguće iz ove situacije izaći s jedinstvenim rješenjem koje će zadovoljiti sve strane. Ne postoji nacrt ni procedura za izlaz iz ove situacije uzrokovane globalnom zdravstvenom krizom, ali tri opcije naziru se kao potencijalna rješenja ako se prvenstvo nastavi nakon prekida.

Kako koronavirus utječe na Barcelonu: 

Neki spominju završetak sezone bez obzira na to kad će se ona nastaviti nakon prekida, čak i ako se bude preklapala s početkom kalendara sljedeće sezone, a drugi završetak sezone u svibnju čak i ako se ne budu igrale utakmice za trofeje, ispadanja i promocije između liga, nego bi se u obzir uzele pozicije koje klubovi zauzimaju sada kad je prvenstvo prekinuto. Treća opcija je potpuni otpis ove sezone i brisanje svega, kao da se nije ni dogodila. Drugo i treće rješenje gotovo je neizvedivo. Isto vrijedi i za ostale velike europske lige. 

Još nešto na čemu će UEFA jako inzistirati jest da se podijele troškovi zbog otkazivanja Eura u 2020. godini. Svi su za otkazivanje, pa baš zato UEFA želi i podjelu troškova. To se, naravno, nikome neće svidjeti budući da se procjene troškova odgode Eura kreću oko 200 i 300 milijuna eura. Već su isplanirane rezervacije stadiona, hotela i svega ostalog što uz to ide. To bi vrijedilo čak i za 12 reprezentacija koje će igrati u doigravanju za Euro, uključujući Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

Zdravlje igrača je prioritet

Čeferin ima jasnu ideju, ali želi saslušati sve članove europske nogometne obitelji prije nego što donese odluku koja bi nogomet mogla promijeniti iz korijena.

Prioritet je, kako i treba biti, zdravlje igrača i svih ostalih vezanih uz nogomet pa je stoga logično očekivati otkazivanje svih natjecanja. UEFA pokušava pronaći način na koji bi se prvenstva u ligama završila kako bi se izbjegli ozbiljni gubici koji čekaju klubove ako utakmica ne bude. 

Upravo zbog toga brojni nogometni savezi inzistiraju na tome da se Euro održi, ali u nekom drugom terminu, najizglednije 2021. godine. Svaki mogući scenarij bit će raspravljen u Nyonu. 

Moguće je da Liga prvaka i Europa liga budu potpuno otkazane. Trenutno su oba natjecanja prekinuta, a prognoza je da će se nastaviti u svibnju. To su dva relativno optimistična scenarija. 

Najgori scenarij

Onaj najpesimističniji scenarij je otkazivanje cijele sezone. To znači da se Liga prvaka i Europa liga ne bi nastavljale, nego bi sljedeća sezona počela s istim momčadima koje su igrale i ove sezone. 

Prvenstva bi bila poništena, Liverpool ne bi bio prvak nakon 30 godina, a Juventus, Bayern, PSG i Barcelona ne bi obranili titulu. Igralo bi se kao da se ništa nije dogodilo. Euro se ne bi poništio, ali bi se prebacio na sljedeću godinu. 

Većina klubova može preživjeti bez nogometa do početka travnja, ali problem bi, kako tjedni budu prolazili, mogao biti za klubove nižih liga. Prihodi će drastično opadati, a računi će rasti i nastat će problem. Čelništva liga će se tražiti za financijsku pomoć, što će biti teško izvesti s obzirom na probleme koji će se generirati.

UEFA u poziciji moći

Igrači kojima ugovori ističu u lipnju u najtežoj su situaciji i pitanje je kako će se izvesti ljetni prijelazni rok. To je još kompleksnija stvar.

UEFA je u poziciji moći i može pokazati inicijativu, odnosno predstaviti uniformni program koji će se primijeniti u svim europskim ligama. Kako smo već nekoliko puta napisali, utorak je dan D za nogomet i past će povijesna odluka. 

Primjerice, Liverpool bi mogao doznati hoće li postati prvak, a doznat će se i što će uopće biti s tekućom sezonom u Ligi prvaka, hoće li se ona poništiti ili će se nastaviti i sl.