Najveći proizvođač piva na svijetu AB InBev, sa sjedištem u Belgiji, objavio je namjeru kupovine svog najvećeg konkurenta, SAB Millera sa sjedištem u Londonu. Ako se ova transakcija ostvari, novonastali div bio bi težak oko 275 milijardi dolara i proizvodio bi trećinu sveg piva na svijetu.

Anheuser-Busch InBev vlasnik je među ostalim Budweisera, Stelle Artois, Corone i Beck’sa, dok SAB Miller u svom portfelju drži među ostalim pivovarama Bavariu, Foster’s, Pilsner Urquell i dakako Miller.

Iako detalji ove ponude nisu objavljeni, dionice SAB Millera odmah su narasle 22 posto, dok su dionice potencijalnog investitora AB InBeva ojačale za sedam posto.

Ako do ovog spajanja dođe, mogu se očekivati oštre reakcije preostale konkurencije koja bi time bila ugušena, a cijena piva povećana, prenosi Blic.

U SAB Milleru su ovim povodom priopćili kako još nije izvjesno da će iskazana namjera AB InBeva na koncu rezultirati ponudom ili čak ugovorom.

SAB Miller je, inače, postao drugi najveći proizvođač piva na svijetu kada je 2002. godine kompanija South African Breweries, koja je u njezinom okrilju, preuzela američki Miller Brewing Company.

AB InBev je nastao 2009. godine nakon što je brazilsko-belgijski InBev kupio američki Anheuser-Busch.