Orhideje su popularne biljke u domovima diljem svijeta zbog svoje elegantne ljepote, raznolikosti oblika i boja, te relativno jednostavne njege. Postoje tisuće vrsta orhideja. Boje cvjetova mogu varirati od nježnih pastelnih tonova do živopisnih i upečatljivih nijansi, dok oblik cvjetova također varira, od  jednostavne simetrije do složene.

U nekim kulturama, orhideje su simbol ljubavi i strasti, a različite boje orhideja mogu simbolizirati različite emocije, pri čemu bijele orhideje često predstavljaju čistoću, a crvene strast i ljubav. U grčkoj mitologiji, riječ “orhideja” potječe od riječi “Orchis“, što znači testis. Legenda kaže da je Orchis, sin božice ljubavi Afrodite i mladića Hermesa, pretvoren u cvijet orhideje nakon tragičnih događaja. Ova biljka sa sobom nosi niz jako zanimljivih detalja.

Epifitska biljka s ’tisuću lica’

Cymbidium orhideje su popularne zbog svojih izrazito velikih cvjetova i duljeg razdoblja cvatnje. Dolaze u različitim bojama, uključujući bijelu, žutu, crvenu, ljubičastu i zelenu.

Vanilija je začin dobiven iz mahuna orhideje Vanilla planifolia. Ova orhideja potječe iz Meksika, ali se danas uzgaja u mnogim tropskim regijama. Oprašivanje vanilije u prirodi obavlja se pčelama i kolibrijima, ali u komercijalnom uzgoju često se koristi ručno oprašivanje.

Većina orhideja su epifitske biljke, što znači da rastu na drugim biljkama (poput drveća) koristeći ih samo kao potporu, ali ne crpeći izravnu hranu iz njih. Njihovi korijeni su prilagođeni hvatanju vlage i hranjivih tvari iz zraka i kiše.

Orhideje su razvile različite načine oprašivanja. Neki razvijaju cvjetne strukture koje imitiraju ženke određenih insekata kako bi privukli oprašivače. Kad insekt pokuša oprašiti “lažnu ženku”, prenosi polen na stvarne cvjetove orhideje.

Bulbophyllum phalaenopsis smatra se orhidejom s najvećim cvijetom. Njezini cvjetovi mogu doseći promjer od gotovo 40 centimetara.

Briga o orhidejama

Unatoč reputaciji delikatne biljke, mnoge vrste orhideja prilagođene su uzgoju u domaćim uvjetima. Pravilna njega uključuje pravilno zalijevanje, pružanje odgovarajuće svjetlosti i provođenje potrebnih perioda odmora za određene vrste.

Kako je tema održavanja orhideja uz pitanje: ‘Može li se ikako spasiti?’, vrlo česta po forumima i na društvenim mrežama, nedavno je upravo u takvoj jednoj raspravi korisnica Facebooka otkrila “recept žene koja se bavi uzgojem”.

Ona navodi kako nakon presađivanja i uklanjanja suhog korijenja, te podrezivanja stari cvjetnih grana u orhideju dodaje vodu pomiješanu s kvascem i šećerom. Ističe kako nema sumnje da će iz starog korijena ponovno izrasti predivna orhideja, pod uvjetom da se ispune i ostali osnovni uvjeti za rast ove biljke.

“Ja sam ovako, sve suho vidljivo korijenje sam porezala, potopila par sati, pa raspetljala korijen i porezala stare cvjetne grane pri dnu. U prozirnu posudu napunila 1/3 vodom te ubacila korijenje do pola. “Krenut će, ali zaboravite na nju mjesec dana”, opisala je najprije presađivanja biljke.

Potom je otkrila ”recept žene iz uzgoja”. Navela je kako je u litri vode potrebno rastopiti 1 prašak za pecivo i 2 žlice šećera te svaki dan, u isto vrijeme, orhideji dodavati 2 jušne žlice te tekućine.

Evo još nekoliko  smjernica koje mogu pomoći u održavanju orhideje:

Svjetlo: Većina orhideja voli svjetlo, ali izbjegavajte direktno sunčevo svjetlo koje može oštetiti njihove osjetljive listove. Orijentirajte orhideje na istočne ili zapadne prozore kako biste im pružili svjetlost, ali s filtriranom sunčevom svjetlošću.

Temperatura: Orhideje obično preferiraju toplije temperature tijekom dana i nešto hladnije noću. No, specifične temperature ovise o vrsti orhideje. Općenito, temperatura u rasponu od 18-24°C je prihvatljiva za većinu vrsta.

Zalijevanje: Orhideje vole vlagu, ali im nije potrebno prekomjerno zalijevanje. Dopustite da se gornji sloj supstrata (tla) osuši prije nego što ponovno zalijevate. Pazite da ne zadržavate vodu u sredini rozete lišća, kako biste spriječili truljenje.

Vlažnost zraka: Orhideje vole povišenu vlažnost zraka. Ako je zrak u vašem domu suh, posebno tijekom zimskih mjeseci, razmotrite postavljanje ovlaživača zraka ili stavljanje posuda s vodom blizu orhideja.

Presađivanje: Orhideje se obično presađuju kada njihov trenutni lonac postane premalen ili kada supstrat (tlo) izgubi svoju strukturu. Presađivanje obično obavite svake dvije do tri godine, ali to ovisi o vrsti orhideje. Pri presađivanju, koristite specijalni supstrat za orhideje.

Rezanje korijena: Ako primijetite trulo ili oštećeno korijenje tijekom presađivanja, pažljivo ga odrežite. Zdravi korijeni su čvrsti i imaju zelenu ili srebrnu boju.

Gnojidba: Orhideje trebaju poseban tip gnojiva formuliran za orhideje. Gnojite ih tijekom njihove aktivne sezone rasta, obično od ožujka do rujna, jednom mjesečno.

Cvatnja i rezanje cvjetova: Orhideje cvatu tijekom određenih razdoblja. Nakon što cvjetovi izblijede, možete odrezati cvatnju. Ovaj postupak potiče orhideju da ulaže energiju u razvoj novih cvjetnih stapki.

Različite vrste orhideja mogu imati različite zahtjeve, pa je preporučljivo saznati više o specifičnostima vrste koju uzgajate.

Dnevno.hr