Radnici javne uprave Republike Srpske, posebno oni u lokalnim zajednicama, zbog predstojećih Općih izbora izloženi su pritiscima i ucjenama, a između ostalog, od njih se traži da potpišu da će glasovati za određenog kandidata ili političku stranku, tvrde u Sindikatu uprave Republike Srpske.

''Toj pošasti mora se stati u kraj. U lokalnim zajednicama se ponašaju kao da je to njihov feud i onda im kažu: 'Ne budeš li to uradio, i poslije izbora ću ti biti šef.' I to nije karakteristično samo za jednu stranku ili općinu'', rekao je za Nezavisne novine Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS.

Dodaje da Sindikat pokušava osloboditi radnike da to prijave i, po mogućnosti, snime ili fotografiraju kako bi dostavili dokaz da bi se mogli poduzeti određeni koraci protiv onih koji to rade.

Najveći problem u svemu tome, kako kažu u Sindikatu, je to što ljudi i radnici ne smiju javno o tome govoriti te zbog toga se ne mogu obratiti ni tužiteljstvu, a ni Središnjem izbornom povjerenstvu BiH.

''Manje-više u svim lokalnim zajednicama se to radi, a ne mogu imenovati nikoga, jer nemam konkretan dokaz. Čim ga dobijem, javno ću izaći i objaviti što se radi, tko god da je u pitanju'', rekao je banjalučkim novinama Marić.

U suštini, od radnika u javnoj upravi, posebno lokalnim zajednicama, uglavnom se traži da se potpišu na popis tzv. sigurnih glasova za određenog kandidata i političku stranku, a nerijetko se od njih zahtijeva da na određeni način sudjeluju u kampanji, organizirajući i radeći poslove koji prethode stranačkim skupovima i promocijama.

''To je izraženo u cijeloj Bosni i Hercegovini i ne samo u javnoj upravi, već i u javnim pa i privatnim poduzećima, jer su vrlo često vlasnici povezani s određenom političkom opcijom. To je jedan od razloga zbog kojih tvrdimo da izbori nisu pošteni i nisu slobodni, jer ako vi nekoga ucjenjujete da će izgubiti posao, jasno je da on ne izražava svoju biračku volju'', rekao je Vehid Šehić, bivši predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Ovakvi slučajevi ucjena i pritisaka na radnike u Bosni i Hercegovini izraženi su već godinama i javna je tajna da radnike primoravaju da glasuju za pojedine kandidate.

''Krajnje je vrijeme da se uđe u taj proces i da se to sankcionira. U suprotnom, što će nam izbori? Apeliram na ljude da ne podliježu ucjenama'', kaže Šehić.

Analitičari naglašavaju i to kako su radnici u javnoj upravi i javnim poduzećima najpodložniji ucjenama i pritiscima s obzirom na činjenicu da je gotovo nemoguće da se u javnu upravu neko zaposli bez članske karte političke stranke ili bez utjecaja ''nekoga'' iz politike.