Radnici u domovima za starije i nemoćne koji nisu spremni na cijepljenje protiv covida-19 trebali bi "otići i naći drugi posao", kazao je u subotu britanski ministar zdravstva Sajid Javid.

Javid je odbacio zahtjeve domova da se privremeno suspendira odluka o obveznom cijepljenju radnika engleskih domova zbog mogućnosti da neki domovi neće moći funkcionirati, ako ostanu bez dijela radnika.

Nadra Ahmed, predsjednica Nacionalne asocijacije za skrb, zatražila je od vlade da vrati kao rok 11. studeni do kojega bi zaposlenici trebali primiti dvije doze cjepiva.

Kazala je da će javnozdravstveni sustav biti pogođen ako će domovi biti prisiljeni smanjiti broj korisnika.

Međutim, Javid je poručio da osobe koje se nisu spremne cijepiti ne bi trebale raditi u domovima za starije i nemoćne.

“Ako radite u domu za starije i nemoćne, onda radite s nekim od najugroženijih ljudi u našoj zemlj. Ako se niste spremni cijepiti, odite i nađite drugi posao”, kazao je Javid za BBC Radio 4.

“Ako se želite brinuti za njih, ako želite kuhati za njih, ako ih želite hraniti, ako ih želite staviti u krevet, trebali biste se cijepiti”, dodao je.

Ahmed je rekla da su domovi za starije i nemoćne već prevladali značajan otpor osoblja prema cjepivima.

U studenom prošle godine, neposredno prije početka cijepljenja, rekla je da je samo 40 posto radnika odgovorilo da će se cijepiti.

Međutim, sada je u potpunosti cijepljeno 86 posto zaposlenih u domovima.

“Nismo protiv cjepiva. Samo govorimo da trebamo još vremena”, kazala je Ahmed.

Istaknula je da je situacija trenutno “kronična” po pitanju potrebnog osoblja te da će trenutni krajnji rok za cijepljenje samo pogoršati situaciju.

“Imat ćemo pružatelje usluga koji više neće moći sigurno isporučivati svoje usluge, a to može značiti samo da će morati poništavati ugovore”, kazala je.