''Ubuduće, nema plaće na vrijeme, nema ni nastave, jer očito da nikom nije stalo do obrazovanja. Na kraju, ako se dan poznaje po jutru, 2019.-ta godina bit će vesela godina'', poručili su iz Sindikata učitelja Hercegovačko-neretvanske županije.

Naime, kako stoji u dopisu, posljednja plaća zaposlenika u osnovnom obrazovanju bila je 7. prosinca 2018. godine, kada su dobivene plaće za 11. mjesec 2018.

Prosvjetari HNŽ-a tvrde da se zbog ne dobivanja plaća, morali i zaduživati.

''Osnovna plaća učitelja, nastavnika i profesora je 882 KM. Pokazatelji kažu da se s tim može živjeti petnaestak dana. Da bi živjeli cijeli mjesec plaću rastežemo kao žvakaću gumu dok ne pukne. U prosincu proslavljamo blagdane Božić i Novu godinu koje treba dočekati dostojanstveno u blagdanskom ozračju. Treba se nešto kupiti i pod jelku staviti. Sve nas to tjera da ulazimo u minuse, pa čak i u nedopuštene, a banke sve to dobro naplate obračunavajući zatezne kamate. Mnogi posuđuju od prijatelja s tim da će im vratiti oko 7. siječnja kada bi trebala biti plaća'', navode učitelji.

Nadalje navode da je ''došao 7. siječanj, ali plaće nema. Prosvjetari tvrde da ih hvata panika, kako dalje, a postaju i lažovi, navode, jer ne vraćaju ono što su pozajmili.

''Od 7. siječnja svaki dan kao godina. Deseti siječnja, opet ništa, kažu pao sustav. Pored panike proživljavamo i stres. Svaku minutu mobiteli zvone, a pitanje je samo jedno: 'Je li bila plaća'? Što reći nego čekati i nadati se da će biti sutra. Sutra mobiteli utihnu. Nestalo kartice, a kako kupiti?'', stoji u priopćenju.

Nadamo se, poručuju, da će se pojaviti svjetlo u tami 14. siječnja 2019. — ponedjeljak kad počinje drugo polugodište. Očekivali smo plaću kao čestitku za sretan početak drugog polugodišta.

''Nažalost, ni danas ništa. U zbornicama muk. Svi su nezadovoljni i ljuti na: Vladu, Ministarstvo obrazovanja. Ministarstvo financija, pa i na Sindikat. Slažemo se s reakcijom kolega, a ujedno se i pitamo tko se to igra s našim sudbinama, jer ovo nismo zaslužili'', navode u priopćenju iz Sindikata učitelja HNŽ-a.

Bljesak.info