U organizaciji Nansen dijalog centra (NDC) Mostar, u utorak je u Srednjoj školi Stolac održana ceremonija dodjele diploma prvoj generaciji učenika koji su završili program "Nansen model za integrirano obrazovanje".

Spomenuti program je novi pristup obrazovanju u Bosni i Hercegovini, koji omogućava uspješnu komunikaciju i suradnju učenika, roditelja i nastavnika u multietničkim zajednicama kroz kreativan odgoj u obrazovnom procesu.

To je suvremeni obrazovni model u multietničkim zajednicama, koji promovira kulturu tolerancije i poštivanja raznolikosti u školama, te podržava partnerske odnose između studenata, nastavnika i roditelja, priopćeno je iz NDC-a Mostar.

Veleposlanica Kraljevine Norveške u BiH Vibeke Lilloe tom je prigodom naglasila važnost obrazovanja u izgradnji funkcionalnog multietničkog društva u Bosni i Hercegovini.

"Obrazovanje je prirodni početak rada na pomirenju. Ciljati mlade ljude važno je iz nekoliko razloga: prvo, škola je jedna od primarnih arena socijalizacije djece i omladine. Osim toga, i što je još važnije: mladi su budućnost zemlje, oni su ti koji ju je trebaju zajednički izgraditi. Iz ovog razloga, od presudne je važnosti da škole postaju mjesta gdje se nacionalne barijere i stereotipi ruše, a ne stvaraju ili jačaju", kazala je veleposlanica Lilloe.

Dodala je kako su učenici i Stoca i Prozora-Rame pioniri u promociji novog obrazovnog pristupa u osjetljivim multietničkim zajednicama u Bosni i Hercegovini.

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije Rašid Hadžović izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima ostvarenim nakon prve godine realizacije programa.

"Ministarstvo obrazovanja HNŽ-a i dalje će davati podršku ovakvoj vrsti projekata, koji zbližavaju djecu, bez obzira na njihove etničke ili neke druge razlike", kazao je ministar Hadžović.

Po riječima projekt menadžera NDC-a Mostar Vernesa Volodera, u protekloj školskoj godini, 40 učenika iz Srednje škole Stolac formirali su prve multietničke razrede u podijeljenom obrazovanom sistemu u BiH te su pohađali zajedničke sate dva puta tjedno, paralelno s trajanjem redovne nastave.

"Zaista vjerujemo da ovaj vid vannastavnih aktivnosti doprinosi boljoj komunikaciji, sporazumijevanju, te poštivanju raznolikosti između učenika, nastavnika i roditelja koji rade po dva nastavna plana i programa zastupljena u ovoj školi", kazao je Voloder, dodavši kako je NDC Mostar implementirao program u tri škole u Stocu i Prozor-Rami u protekloj školskoj godini, te je u zajedničkoj nastavi aktivno sudjelovalo oko 80 učenika i 10 nastavnika.

NDC Mostar planira nastaviti realizaciju programa u navedenim školama u narednoj školskoj godini s ciljem uključivanja i škola iz Čapljine i Mostara.

Dodjela diploma prve generacije učenika ovog programa iz Prozor-Rame održat će se u petak, 27 svibnja, u osnovnim školama "Marko Marulić" i "Alija Isaković".