Sirhan Sirhan, čovjek osuđen za ubojstvo američkog predsjedničkog kandidata Roberta F. Kennedyja 1968. godine, izboden je u američkom zatvoru, javlja BBC pozivajući se na američke medije.

Vlasti su objavile da se napad na Sirhana dogodio u zatvoru u blizi San Diega u petak poslijepodne.

U službenoj izjavi za javnost kalifornijski Odjel za zatvorski sustav poručio je kako su zatvorski čuvari "odmah reagirali" na napad. Žrtva napada, koju Odjel nije imenovao, je u stabilnom stanju.

No, više američkih medija je, pozivajući se na neimenovane policijske izvore, objavilo da se radi o 75-godišnjem Sirhanu Sirhanu.

On je služio doživotnu kaznu u zatvoru Richard J Donovan, u kojem se napad i dogodio.

Osumnjičeni napadač na Sirhana stavljen je u izolaciju, a motiv napada još uvijek je nepoznat.

Sirhan je osuđen zbog ubojstva predsjedničkog kandidata Roberta F. Kennedyja, u kojeg je ispalio tri metka u hotelu Ambasador u Los Angelesu 5. lipnja 1968. godine.

Kennedy je ustrijeljen u kuhinji hotela nedugo nakon što je proglasio pobjedu na kalifornijskim predizborima Demokratske stranke. 

Njujorški senator i brat bivšeg predsjednika Johna F. Kennedyja umro je u bolnici 24 sata nakon napada.

Pokopan je na groblju Arlington u Washingtonu pokraj svog brata koji je ubijen u Dallasu 1963. godine.

Na prvom suđenju Sirhanu, koje je održano 1969. godine, ubojica je prvotno osuđen na smrtnu kaznu. No, tri godine kasnije kazna mu je preinačena u kaznu doživotnog zatvora nakon što je Kalifornija nakratko ukinula smrtnu kaznu.

Sirhan je Palestinac s jordanskim državljanstvom, a na suđenju je tvrdio da se ne sjeća da je ustrijelio Kennedyja.

Dnevnik.ba