Nepoznati napadači pucali su jutros na Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative "Srbija, demokracija, pravda", u Kosovskoj Mitrovici, nakon čega je preminuo.

Kako javlja Blic, pucnjava se dogodila danas oko 8.15 sati. Ivanović je navodno propucan s pet metaka te je preminuo na mjestu događaja.

"Izgleda da je već na mjestu događaja umro. Koliko znamo za sada, zadobio je pet prostrijelnih rana. Odmah je prevezen u bolnicu, liječnici su ga pokušali reanimirati, ali nije mu bilo spasa", kazao je za Blic Ivanovićev odvjetnik Nebojša Vlajić.

Na Ivanovića su pucali dok je ulazio u prostorije svoje stranke, a pronašle su ga stranačk kolege.

Više informacija trebalo bi biti poznato nakon očevida.

Pucali mu u leđa, pobjegli i zapalili auto

Na Ivanovića su napadači pucali s ceste, a zatim pobjegli automobilom marke Opel Astra koji su zapalili, doznaju neslužbeno sprski mediji.

U trenutku kada je ubijen, Ivanović je bio na stepenicama, na ulazu u prostorije svoje stranke. Upucan je u leđa. Napadači su pucali iz pištolja s prigušivačem, a policija je naknadno pronašla zapaljen automobil.

Teško ranjenog Ivanovića pronašla je kolegica koja je krenula u dućan i odmah pozvala hitnu pomoć, a odmah su mu u pomoć pritrčali i stranački kolege koji su bili u prostorijama stranke.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sazvat će hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost u podne, a izaslanstvo Srbije u Bruxellesu prekinut će razgovore s Prištinom, koji bi danas trebali biti nastavljeni poslije višemjesečne pauze.

Tko je bio Oliver Ivanović?

Ivanović je bio bivši državni tajnik za Kosovo i Metohiju pod bivšim ministrom Goranom Bogdanovićem. Bio je član jedne manje srpske političke stranke, Socijaldemokratske partije, politički i humanitarni lider kosovsko-metohijskih Srba. Bio je član Koordinacijskog centra za Kosovo i Metohiju.

Rođen je 1. travnja 1953. godine u selu Rznić kod Dečana u Autonomnoj Kosovsko-metohijskoj Oblasti Narodne Republike Srbije, jedne od šest sastavnih autonomnih jedinica Federativne Narodne Republike Jugoslavije. Pohađao je Vojnu akademiju u Zagrebu, gdje je započeo i ozbiljno treniranje karatea za vrijeme studija. Vrlo brzo postao je karate instruktor. Nakon tri godine studija napušta Vojnu akademiju zbog problema s vidom. Vraća se na Kosovo te završava Ekonomski fakultet u Prištini.

Početkom 2016. godine osuđen je na 9 godina zatvora zbog sumnje da je počinio ratne zločine nad kosovskim Albancima kao zapovjednik srpskih paravojnih formacija 2000. godine. U veljači prošle godine Osnovni sud u Mitrovici donio je odluku prema kojoj mu je zatvor zamijenjen kućnim pritvorom te je pušten iz zatvora. Slučaj je vraćen na ponovno suđenje.

Živio je u Kosovskoj Mitrovici sa suprugom i trojicom sinova.