“Opasnog" džihadističkog šefa je ubila vojska u noći sa srijede na četvrtak u antiterorističkoj operaciji koju je izvela u središnjem dijelu Tunisa, priopćilo je ministarstvo obrane. Oružane jedinice su uočile u zatvorenoj vojnoj zoni na planini Mghilla pokrete , a terorista, a specijalne vojne snage uspjele su ubiti “jednog od najopasnijih terorističkih lidera u Tunisu”, preciziralo je ministarstvo u priopćenju.

Identificiran kao Sejfedin Džameli alias Abu al-Kaka, šef navodnih džihadista koji je pripadao “terorističkoj” organizaciji “Jund al-Halifa" (“vojnici kalifata”, na arapskom), povezanoj s grupom Islamska država (IS), prema istom izvoru.

Oružje, municija i vojni materijal su zaplijenjeni u ovoj operaciji koja je i dalje u tijeku, dodalo je ministarstvo. U istoj regiji, džihadisti su 17-godišnjem pastiru odrubili glavu, što je u Tunisu izazvalo burne reakcije.

Snage sigurnosti i vojska tragaju od 2012. godine za naoružanim ekstremističkim grupama koje su u rovovima u planinskim područjima zemlje, posebno u planini Šambi, u regiji Kaserin, koja se smatra kao glavna pozadinska baza džihadista.

Od revolucije 2011. godine, Tunis se suočava s usponom džihadističkog pokreta odgovornog za smrt više od stotine vojnika i policajaca. Prošle godine, u tri krvava napada, za koje je odgovornost preuzela grupa IS, poginule su 72 osobe, od kojih 59 stranih turista, podsjeća Le Figaro.