Sjedinjene Države su u ponedjeljak potvrdile da su u zračnom napadu u Siriji prošlog mjeseca ubile drugog čovjeka džihadističke skupine Islamske države (IS) Abu Mohameda al Adnanija.

Taj IS-ov glavni stručnjak za propagandu koji je usto novačio borce i organizirao vanjske operacije džihadističke skupine, ubijen je 30. kolovoza blizu Al Baba, na sjeverozapadu Sirije, potvrdio je glasnogovornik Pentagona Peter Cook.

Taj zračni napad je bio dio "niza bombardiranja IS-ovih čelnika, pa i financijskih i čelnika za vojno planiranje, koji su oslabili operativnu sposobnost" skupine, dodao je.

Al Adnani se istaknuo pozivom pristaša IS-a da djeluju u zemlji iz koje dolaze koristeći se bilo kojim raspoloživim oružjem protiv državljana zemalja koalicije. Taj je poziv zapravo potaknuo napade u Europi.

Washington je nešto ranije bio izvijestio da je tog čelnika gađao američkom bespilotnom letjelicom Predator, ali tada još nije bio potvrdio njegovu smrt.

Vijest o njegovoj smrti je objavila skupina Islamska država, a poslije je odgovornost za nju preuzela Moskva. Američki čelnik je taj ruski korak nazvao "šalom". SAD predbacuje Rusiji da ponajprije želi pomoći režimu Bashara al Assada, kojeg Washington drži glavnom smetnjom za rješavanje sirijskog sukoba.

Možda postoji "nesporazum" na ruskoj strani, natuknuo je Cook.

Dron Predator je ispalio raketu Hellfire na automobil u kojemu je navodno bio glasnogovornik IS-a. Zračni udar su izvele specijalne američke snage u suradnji s CIA-om.