• U Zagrebu održani 14. susreti raseljenih vjernika župa kotorvaroške doline
  • U Zagrebu održani 14. susreti raseljenih vjernika župa kotorvaroške doline
  • U Zagrebu održani 14. susreti raseljenih vjernika župa kotorvaroške doline
Na trinaestu nedjelju kroz godinu 2. srpnja 2023. godine u franjevačkoj župi Sv. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba, pod geslom: „Susresti drage ljude i čuti o rodnom zavičaju“ održani su 14. susreti raseljenih vjernika Hrvata župa kotorvaroške doline (Kotor Varoš, Sokoline i Vrbanjci i njihovih prijatelja.

Organizatori ovogodišnjeg okupljanja su Udruga Kotorvaroških Hrvata sa sjedištem u Zagrebu i Župa Sv. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici. Misno slavlje u samostanskoj i župnoj crkvi, pred velikim brojem vjernika zagrebačkih župa i okolice predvodio je fra Juro Aščić, župnik župe Uznesenja BDM u Sokolinama i upravitelj župe Sv. Franje Asiškog u Vrbanjcima, uz asistenciju domaćina gvardijana samostana sv. Ilije i župnog vikara fra Stipe Karajice i župnika fra Marinka Baotića u Sesvetskoj Sopnici.

Fra Juro je na uvodu misnog slavlja pozdravio franjevce svećenike i okupljene domaće župljane vjernike, zahvalio im na pozivu za predvođenje misnog slavlja, zatim vjernike kotorvaroških župa naglasivši važnost ovakvih zavičajnih okupljanja u kojima je glavni sadržaj Sveta misa i molitva, a zatim uzajamno poštovanje i susreti kojih u novijim vremenima na žalost ima sve manje, počevši od obitelji, pa do sredina u kojima živimo, izrazivši pri tome zadovoljstvo što raseljeni Hrvati vjernici iz Kotor Varoša ne zatiru osjećaj i običaj pripadnosti rodnom kraju te im zahvalio što se rado i često okupljaju barem godišnje kako u Hrvatskoj, tako u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, a najradije u rodnom zavičaju za ljetnih odmora i važnih svetkovina i blagdana za Veliku Gospu, Rokovo, sv. Franju, Ilinu, Svi Svete… čuvajući tako spomen i vrijednosti zavičajne baštine i kraja u kojem su rođeni i iz kojeg su potekli.

Misa je slavljena za sve pokojne, stradale, ubijene i nestale Kotorvarošane u Drugom svjetskom ratu, poraću i Domovinskom ratu. Misno slavlje je skladnim pjevanjem pučkih pjesama uzveličao mješoviti župni zbor pod vodstvom Zdenke Čupar, a nedjeljna misna čitanja i zazive molitve vjernika čitali su Dora Kovačić, Augustin Jelušić, Marijeta Juranović i Jela Mandić. Na misi i susretu su nazočili prof. Zoran Piličić, generalni konzul Republike Hrvatske u Banja Luci, Ivan Zeba, ured za pravni položaj, kulturu i obrazovanje Hrvata u Bosni i Hercegovini pri Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, zatim Toti Dedić, predsjednik udruge Svjetske organizacije Roma u borbi protiv rasizma,  diskriminacije i siromaštva te članovi upravnog Odbora Udruge Kotorvaroških Hrvata u Zagrebu, koje je predvodio dopredsjednik Jozo Petrušić.

Na kraju misnog slavlja sve okupljene su prigodnim riječima pozdravili gvardijan i župni vikar fra Stipo Karajica i Ivan Zeba, ispred članova Udruge Kotorvaroških Hrvata Zagreb, izrazivši zadovoljstvo što su se i ove godine okupili u Zagrebu iz drugih dijelova Hrvatske i tako obilježili svoje14. zavičajne susrete te pozvali i druge da slijede ovakve primjere, zahvalivši posebno prijateljima i podupirateljima na duhovnoj i materijalnoj podršci u pripremi ovogodišnjeg susreta. Nakon misnog slavlja susret je nastavljen zajedničkim druženjem i razgovorom uz kršćanske „agape ljubavi“ u kripti župne crkve.    

I. Ivonides