Izrael i Hamas usuglasili su se o produljenju prekida vatre za najmanje još jedan dan, nekoliko minuta prije isteka šestodnevnog primirja. Izraelska vojska rekla je u priopćenju da će se primirje produljiti zbog nastojanja posrednika da nastave proces oslobađanja talaca držanih u Gazi u zamjenu za palestinske zarobljenike.

Hamas, koji je jučer oslobodio 16 talaca u zamjenu za oslobađanje 30 Palestinaca iz izraelskih zatvora, u izjavi je rekao da će se primirje nastaviti sedmi dan. Ranije je ta militantna skupina koja vlada Pojasom Gaze objavila da je Izrael odbio u zamjenu za daljnje produženje primirja primiti sedam žena i djece koje Hamas drži kao taoce, kao i tijela još troje za koje palestinski militanti tvrde da su ubijeni tijekom izraelskog bombardiranja enklave.

Glasnogovornik izraelske vojske Doron Spielman također je ranije rekao da nije postignut dogovor o sljedećim taocima koji će biti oslobođeni.

"Stoga, ako ovaj okvir istekne, izraelska vojska (...) je u potpunosti pozicionirana i spremna ponovno pokrenuti vojne operacije protiv Hamasa u Pojasu Gaze", izjavio je. Pozivajući se na dužnosnike, izraelski mediji izvijestili su da će vojska nastaviti s napadima na Gazu u sedam ujutro po lokalnom vremenu, ako vlada do tog vremena ne dobije popis talaca koje treba osloboditi, a koji ispunjavaju njezine kriterije.

Oružano krilo Hamasa poručilo je svojim borcima u Pojasu Gaze da budu spremni za nastavak bitke s Izraelom ako se privremeno primirje ne produlji.

Kao odgovor na brutalni napad Hamasovih militanata na Izrael 7. listopada u kojem je prema procjenama ubijeno 1200 ljudi, a 240 ih uzeto za taoce, Izrael je u proteklih sedam tjedana, a do početka primirja, snažno bombardirao Gazu, u kojoj se odvija humanitarna katastrofa, a prema podacima tamošnjih vlasti ubijeno je više od 15 tisuća ljudi, od čega 40 posto poginulih čine djeca.

Crveni križ potvrdio oslobađanje 16 talaca iz Gaze

Međunarodni odbor Crvenog križa priopćio je jučer da je uspješno oslobođeno i transferirano 16 talaca koje je u Gazi držala palestinska islamistička skupina Hamas.

Crveni križ, međunarodna humanitarna organizacija sa sjedištem u Švicarskoj, operativno posreduje u oslobađanju talaca iz Gaze i Palestinaca koji se nalaze u izraelskim pritvorskim centrima, a prema uvjetima privremenog primirja između Izraela i Hamasa.

Prema uvjetima dogovora uz posredovanje Katara, u zamjenu će biti pušteno 30 Palestinaca, što uključuje 16 maloljetnika i 14 žena, izjavio je u srijedu glasnogovornik katarskog ministarstva vanjskih poslova Katara Majed Al-Ansari.

Među 16 talaca oslobođenih u srijedu bio je i Liat Beinin, koji ima i američko i izraelsko državljanstvo, a čije puštanje na slobodu je potvrdio i američki predsjednik Joe Biden.

Biden je rekao da je Beinin prešao granicu Gaze i da je siguran u Egiptu.