Utemeljiteljskom skupštinom u Vitezu oformljena je Udruga bosanskohercegovačkih Hrvata "Prsten", čiji je cilj ulaganje u znanje i obrazovanje, te povezivanje uspješnih gospodarstvenika, kako bi se potaknule investicije u područjima BiH u kojima žive Hrvati.

Kako je rečeno, današnjim činom proširuje se djelovanje Udruge bosanskih Hrvata "Prsten", koja u Hrvatskoj djeluje od 2005. godine, a namjera je pružiti dodatnu potporu Hrvatima u borbi za ravnopravnost, ostanak i opstanak u BiH.

Obraćajući se nazočnima, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović kazao je kako je današnjim utemeljenjem Udruge "Prsten", a nakon uspješnog djelovanja u Hrvatskoj, napravljen veliki iskorak te snažna mreža koja dokazuje da ne treba brinuti za opstojnost Hrvata u BiH.

''U ovim izuzetno teškim vremenima u kojima se suočavamo s odlaskom ljudi, na ovaj način šaljemo poruku da ovdje ima smisla živjeti, da su Hrvati organizirani te da se neće dati dijeliti od bilo koje sile'', kazao je Čović.

Istaknuo je da će se, zajedno s udrugama "Prsten" u Hrvatskoj i BiH, te uz Hrvatski narodni sabor (HNS), hrvatski narod izboriti za jednakopravnost "kako sve dosadašnje žrtve ne bi bile uzaludne".

Za predsjednika Udruge "Prsten", čije će sjedište biti u Vitezu, izabran je Zdenko Vukić iz Travnika, a dopredsjednici su Veseli Čule iz Čitluka, te Anto Domić iz Brčkog.

Predsjednik novoosnovane udruge Zdenko Vukić kazao je da će Udruga, povezujući sve Hrvate u BiH, djelovati humanitarno i karitativno, te da će gospodarski povezivati i podupirati razvoj pasivnih područja.

''Ova udruga neće biti mjesto na kojem će se kreirati političke platforme, ali će činiti ono što je moguće kako bi se različiti politički interesi, u tolerantnom duhu, svodili na traženje zajedničkih rješenja. "Prsten" će se zalagati za promicanje hrvatskog zajedništva i težit će harmoniji u svim segmentima budućeg djelovanja'', kazao je Vukić.

Poruku predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar - Kitarović prenio je predsjednik Udruge bosanskih Hrvata "Prsten" iz Hrvatske Mijo Marić, istaknuvši kako je današnja utemeljiteljska Skupština iznimno važan događaj za BiH, kao i to da se Republika Hrvatska sigurno neće umoriti u pomaganju Hrvatima u BiH.

''Znam da u BiH nikome nije lako, ali u svim teškim situacijama najteže je onima kojih ima najmanje. Zbog toga vjerujem da su Hrvati u BiH i najviše ugroženi. Zadatak "Prstena" je da svojim sadržajima doprinese opstanku i ostanku Hrvata u BiH'', istaknuo je Marić.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić poručio je da je pitanje opstojnosti i ravnopravnosti Hrvata u BiH jedno od ključnih za Republiku Hrvatske te da ta zemlja mora ustrajati na pomoći i borbi bh. Hrvata za jednakopravnost.

Brkić je naglasio da će osnivanje Udruge "Prsten" dati poticaj bh. Hrvatima da opstanu i jačaju svoj utjecaj u BiH.

''Bez Hrvata BiH nema budućnosti, a njihova ravnopravnost je i preduvjet za europski put ove zemlje'', kazao je Brkić.

Na današnjoj utemeljiteljskoj skupštini Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata "Prsten" izabrani su, među ostalim, članovi Upravnog i Nadzornog odbora, te Suda časti, a, kako je rečeno, u članstvu su zastupljeni ljudi iz svih dijelova BiH.

Utemeljiteljskoj skupštini nazočili su brojni uzvanici iz političkog, kulturnog, gospodarskog i vjerskog života BiH i Republike Hrvatske.