Nakon sadržajnoga duhovnoga i kulturnoga programa koji smo u Tomislavgradu imali proteklih devet dana, danas je u našem gradu svečano proslavljen sv. Nikola Tavelić, prvi kanonizirani hrvatski svetac i zaštitnik duvanjske spomen-bazilike.

Koncelebrirano misno slavlje predslavio je naš Duvnjak mons. Bože Radoš, varaždinski biskup, uz sudjelovanje brojnih vjernika i hodočasnika iz Duvanjskoga dekanata, susjednih župa iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Misi je prethodila procesija gradom s kipom sv. Nikole Tavelića.

Na početku misnoga slavlja toplu dobrodošlicu svima, a osobito duvanjskome sinu mons. Boži Radošu uputio je župnik fra Slaven Brekalo.

U prigodnoj propovijedi koju ste mogli pratiti u izravnome prijenosu RTV-a Herceg Bosne, na stranicama Tomislavcityja i u programu Radija Tomislavgrad.

U duhu današnjega Evanđelja, mons. Bože Radoš govorio je kako je Isus od prvih učenika pa dalje kroz povijest slao učenike u svijet, „dvojicu po dvojicu“  kako bi, poštujući njegove upute na tome putu nosili vatru i toplinu života i izgarali za Njega te propovijedali i naviještali. Da bi mogli propovijedati i naviještati najprije su trebali biti kod Isusa.
 

– Naše misli su danas na našem sv. Nikoli, vidimo njegovo završni čin, ali prije toga bilo je druženje s Isusom. Želio je da bude na Njegovom ognjištu, u Njegovom zavičaju, zato je išao putem kojim je Isus išao.

Mons. Radoš je naglasio da smo i mi danas u naviještanju uvjerljivi onoliko koliko možemo „zapaliti druge“, koliko u nama gori vatra Božje ljubavi.

– Želimo zahvaliti našim precima, roditeljima, bakama, djedovima, našim zaštitnicima, koji su plamen vjere usađivali i prenosili nama. Nije jednostavno prenijeti žar vjere. Ako ga u sebi nemamo, naše riječi su prazne riječi. Zato Isus poziva svoje učenike da budu s Njim.

– Kad polaziš u svijet ne možeš biti sam. Nemoj se osloniti na svoju snagu, ako se na Boga osloniš bit ćeš snažan i doći ćeš do svoga cilja, dodao je mons. Radoš.

– Naše ognjište je Krist koji nas i danas približava k Sebi. On nas šalje u svijet, našim kućama, a onda i dalje, tamo gdje je naš životni put. S ovog ognjišta, Euharistije, s ognjišta Njegove ljubavi uzmimo oganj – žeravicu, neka je Gospodin stavi u našu dušu da naši osjećaju budu Njegovi osjećaji, da Njegova radost bude njegova radost, da nas pošalje u svijet da možemo izgarati za Njega, Njegovu ljubav koju time svjedočimo, poručio je na krahu homilije mons. Bože Radoš.

Na kraju je sve pozdravio i svima poželio sretnu današnju svetkovinu gvardijan Franjevačkoga samostana fra Sretan Ćurčić. Ujedno je zahvalio svima koji su doprinijeli da se ova svečanost održi dostojanstveno.

Više fotografija pogledajte OVDJE

Tomislavcity