Zagreb nema što Duvno imade, prvu krunu od hrvatske vlade.

Malo je je reći da je bilo lijepo i svečano sinoć u Tomislavgradu tijekom održavanja glazbeno-scenskoga programa ususret 1100. obljetnici krunidbe hrvatskoga kralja Tomislava. Što tek možemo očekivati za dvije godine – na samu obljetnicu krunidbe, uz spoznaju da je posao oko te proslave u iduće dvije godine povjeren predsjedniku Matice hrvatske romanopiscu i dramatičaru Miri Gavranu, piše Tomislavcity.com

Brojni naši sumještani pohrlili su večeras na Trg gange i hajdučke družine gdje je upriličen uistinu bogat program uz izvrsne solo i duo nastupe vrhunskih glazbenika Đanija Stipaničeva i Sandre Bagarić, uz glasovirsku pratnju njezinoga supruga i duvanjskoga zeta Darka Domitrovića! Nizale su se prekrasne arije (Ćale moj, Stara zvona, To je tvoja zemlja, Jalta, Jalta…) uz koje je publike i zapjevala, a na kraju programa uslijedio je kraljevski izlazak na scenu Duvnajka Josipa Tabaka kojeg smo nakon kneza Borne i hajduka Mijata Tomića večera vidjeli i u ulozi prvoga hrvatskoga kralja.

Publici su predstavljena imena vrijednih i zaslužnih ljudi koji su dali nemjerljiv doprinos  u izradi kraljevske krune, odore, obuće, a o njima smo veće pisali na našem portalu.  Podsjećamo, idejno rješenje kraljevske krune kralja Tomislava izradio je duvanjski akademski kipar Ilija Skočibušić. Kraljevsku odjeću osmislila je i dizajnirala prof. dr.sc. Jasmina Pacek s Akademije za kulturu i umjetnost iz Osijeka, dok je plašt, tuniku i košulju uradila Katica Turalija Siler.

Zlatovez na plaštu uradila je Olgica Zagrajski; ručno tkanje tunike Tomislav Miličević, a čizme izradili obućari: Branko Trupeljak i Nikolina Kupirović.

Izrada mača povjerena je pak Udruzi Red srebrnog zmaja iz Zagreba, a prema istraživanjima starohrvatskoga oružja iz 10. stoljeća.

Uz predstavnike Općine Tomislavgrad, Hercegbosanske županije, općine Kupres i Đakovo, ovoj večeri, među ostalim, nazočio je i Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije koja je i financijski pomogla izradu kraljevske krune.

Za one koji su iz nekoga razloga sinoć propustili folklorni sadržaj ispred bazilike, večeras su donekle mogli “doći na svoje” budući da su ponovno na sceni bile članice Ženske pjevačke skupine gangašica iz Bukovice kao i članovi Udruea Duvanjska hrvatska baština.

Ništa manje zanimljio nije bilo voditelj Frano Ridjan koji je svojim voditeljskim umijećem, gotovo nenadmašnim, učinio da večer bude još ljepša.

U priloženim videozapisima, fotogaleriji i našoj FB stranici možete vidjeti dio atmosfere s ovoga događaja.

Foto i video pogledajte OVDJE

Z.S./Tomislavcity