Knjiga “Domovinski rat i zločini nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini, 1991. – 1995“, koju su na hrvatskom i engleskom jeziku objavili Udruga Hrvatska zvona i Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata predstavljena je u srijedu u dvorani Skupštine Hercegbosanske županije u Tomislavgradu, prenosi FENA.

Kako su istaknuli organizatori, knjiga je znanstveni odgovor na pokušaje krivotvoritelja povijesti da ulogu Hrvatske i Hrvata u ratu prikažu u negativnom svjetlu.

Autori knjige su povjesničari dr. sc. Davor Marijan i dr. sc. Ante Nazor, koji je i urednik, te general Zlatan Mijo Jelić, brigadir Petar Kolakušić.

Prema riječima brigadira Kolakušića, namjera knjige je objavljivanje imena civila i zarobljenih pripadnika HVO koje su ubili pripadnici srpskih i muslimanski snaga u Bosni i Hercegovini, upozoriti na stradanje hrvatskog naroda u Domovinskom ratu u Bosni i Hercegovini o čemu se zbog medijske blokade malo zna.

– Ova knjiga daje sveobuhvatan prikaz pregled politički i vojni događanja u Domovinskom ratu, koji je nužan da bi se razumio sam sukob i prikazalo da su se na području Bosne i Hercegovine vođeni oružani sukobi nakon agresije JNA, između HVO-a i A BiH i JNA, odnosno VRS – kazao je Kolakušić.

Po njegovim riječima, od samog početka Domovinskog rata, a posebno oružanog sukoba između HVO-a i ABiH, medijska i politička slika o Hrvatima i postrojbama HVO bila je iskrivljena, a zločini na hrvatskim žrtvama prešućivani.

– Tako je postojala percepcija da HVO provodi propagandu o muslimanskim zločinima jer izvještaj raznih promatrača i novinara objavljeni u medijima nisu prikazivali pravo stanje i stradanje Hrvata. Muslimanski politički predstavnici nebrojeno puta su naglašavali da su zločinački postupci ABiH bili tek incidenti – istaknuo je Kolakušić.

U ovoj knjizi, kako navodi, prikupljeni su podaci za ukupno 3.315 ubijenih hrvatskih civila i zarobljenih pripadnika HVO, odnosno pripadnika HVO čija je smrt uzrokovana djelovanjem srpskih ili muslimanskih snaga u BiH od 1991. do 1995. godine u okolnostima koje se ne odnose izravna bojna djelovanja između HVO-a i spomenutih snaga.

– Ovo je prva knjiga koja je objavljena u koji su navedeni popisi ubijenih civila i zarobljeni pripadnika HVO od strane srpskih i muslimanskih snaga. Pregledom i usporedbom stradalih od jedne ili druge strane dolazimo do potpuno novih spoznaja, posebno o događajima u sjeverozapadnoj Bosni, područje Banjaluke gdje nije bilo izravnog oružanog sukoba između postrojbi HVO-a i srpskih snaga, a zabilježeni je velik broj ubijenih civila Hrvata”, naglasio je Kolakušić.

Za prof. dr. Marka Tokića, jednog od predstavljača knjige, ovo je najbolje napisana povijest Domovinskog rata jer je, kako kaže, rađena u skladu sa znanstvenom metodologijom povijesne znanosti, i što je pisana akademskim pismom i donosi popis hrvatskih žrtava ratnih zločina u BiH.

– Može biti polazni materijal za tužiteljstvo i sudove. I da živimo u državi kojoj bi bio stalo do istine i pravde tako bi bilo. Ona je pokušaj da se tim žrtvama očuva dostojanstvo osobe, da se vidi da oni nisu samo brojevi žrtve – naveo je Tokić.

Za Antu Nazora, ova knjiga zorno prikazuje karakter rata i istinu o sukobima, pogotovo hrvatsko – muslimanskom sukobu. Ona, ističe, donosi niz izvornih dokumenata, zemljovida te ostalih materijala iz kojih se jasno vidi da Hrvati nisu odgovorni za taj sukob te da se bez hrvatskog naroda u BiH i Republike Hrvatske, Bosna i Hercegovina ne bi mogla obraniti od velikosrpske agresije.

Prof. Nazor se osvrnuo na obranu grada Mostara i značaj HVO-a za obranu BiH, napominjući da je odlukom Predsjedništva BiH od 1992.godine obrana grada Mostara povjerena HVO-a, kao jedinoj organiziranoj vojnoj postrojbi, a koju su potpisali i predstavnici tadašnjih gradskih struktura Hrvata i Muslimana.

Tekst: Mario Lončar, FOTO FENA / Tomislavcity.com