Cijene dizelskog goriva u Federaciji Bosne i Hercegovine u posljednjih godinu dana skočile su za čak 25 posto.

Podaci Federalnog ministarstva trgovine u siječnju ove godine govore kako je litra navedenog goriva bila skuplja za 2,60 posto u odnosu na posljednji mjesec 2021. godine. Kada je riječ o benzinu, cijene ovog goriva su u odnosu na godinu ranije porasle za 20,97 posto, piše Večernji list BiH.

Mjesec prije i sada

U samo mjesec dana cijena litre benzina veća je za 0,81 posto. Iako cijene naftnih prerađevina divljaju na svjetskom tržištu, što se odrazilo i na Bosnu i Hercegovinu, cijene nisu ujednačene u svim dijelovima ove zemlje. Stanovnici Zapadnohercegovačke županije trenutačno plaćaju jednu od najviših cijena goriva u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Prema podacima Federalnog ministarstva trgovine, cijena litre benzina super 98 se na benzinskim crpkama u Širokom Brijegu kreće od 2,56 do 2,71 KM. Isto gorivo na benzinskim crpkama u Grudama uglavnom košta 2,61 KM. Međutim može ga se kupiti i po cijeni od 2,46 KM po litri, kao i po cijeni od 2,66 KM. U Posušju se cijene benzina super 98 kreću od 2,61 do 2,66 KM po litri, a u Ljubuškom je najjeftinija litra ovog goriva 2,41 KM, dok se na većini benzinskih crpki prodaje po cijeni od 2,56 do 2,61 KM po litri.

Vozači koji su navikli u svoje limene ljubimce točiti super 95, trenutačno na području Zapadnohercegovačke županije za litru ovog goriva trebaju izdvojiti od 2,41 do 2,56 KM ovisno o kojoj je benzinskoj crpki riječ. Prosječna cijena litre dizela na većini benzinskih crpki u ovoj županiji je 2,56 KM. Na nekim benzinskim crpkama u Posušju se litra ovog goriva može kupiti i po cijeni od 2,46 KM dok je najviša cijena 2,61 KM.

Na benzinskim crpkama u Hercegovačko-neretvanskoj županiji litra dizelskog goriva može se kupiti i za 2,36 konvertibilnih maraka. Riječ je o benzinskoj crpki u Mostaru. Ipak na većini benzinskih crpki cijena ovog goriva se kreće od 2,51 do 2,56 KM po litri. Najskuplja litra dizela je 2,61 KM.

Jednake su cijene i u Čapljini, Čitluku, Neumu… Litra goriva super 95 uglavnom drži cijenu od 2,46, 2,51 i 2,56 KM na većini benzinskih crpki u ovoj županiji, dok je litra super 98 uglavnom oko 2,61 KM po litri. Na nekim benzinskim se litra ovog goriva može pronaći po par feninga niže dok je na nekim pet feninga skuplja.

Mjere Vlade

Kako sada stvari stoje, najisplativije je gorivo točiti na benzinskim crpkama na području Hercegbosanske županije. Na benzinskim crpkama u Tomislavgradu litra dizela može se kupiti po cijeni od 2,31 KM dok je najskuplja 2,51 KM.

Cijena litre super 95 kreće se od 2,36 do 2,51 KM, a super 98 2,41 odnosno 2,56 KM ovisno od benzinske do benzinske. Livnjaci moraju izdvojiti nešto više novca od Duvnjaka, jer je kod njih litra dizela uglavnom 2,51 KM a benzina 2,51 KM. Uspoređujući navedene cijene, za, primjerice, 50 litara dizela u Grudama potrebno je izdvojiti 128 konvertibilnih maraka, a u Tomislavgradu 115,5 KM.

Kada je riječ o regiji, jeftinije dizelsko gorivo od vozača u FBiH toče jedino stanovnici Makedonije, dok je benzin najjeftiniji upravo u ovom bh. entitetu. Kada je riječ o mjerama koje bi trebale koliko-toliko spriječiti divljanje cijena naftnih prerađevina u Federaciji BiH, Vlada FBiH je prije par mjeseci donijela odluku o iznosu maksimalne visine marži po litri goriva, te ju gospodarskim društvima ograničila na 25 feninga po litri.