Poštovani Ramljaci i Ramkinje, poštovani prijatelji Rame!

U subotu, 2.10. 2021. u prostorima Franjevačkog samostana Rama-Šćit s početkom  u 10,00 sati održat ćemo znanstveni  skup  na temu:

„Rama u Drugom svjetskom ratu i poraću“

Prema priloženom programu deset autora predstavit će rezultate svoga istraživanja o  uzrocima, okolnostima, duševnim i demografskim posljedicama  stradanja ramskih Hrvata i Bošnjaka od 1941. do 1951. Ukupno: 2.007 duša. Svake godine komemoriramo njihovo stradanje, s nakanom, ne da nas sjećanje na žrtve otruje, već da nas izliječi za pomirbu u istini i pravdi.

Iz toga doba potječu i danas aktualne etikete o „genetskoj fašistoidnosti“ hrvatskoga naroda, što ima za svrhu posramljivanje i progon Hrvata u društvene  „katakombe.“ To u konačnici vodi ka isključenju Hrvata iz političkog života u BiH, a mladim generacijama i onima koji žele sudjelovati u životu i svekolikom razvoju BiH, nameće  osjećaj srama i moralne inferiornosti zbog pripadnosti  hrvatskom  narodu.

Ovaj znanstveni skup  okupio je tri institucije: Hrvatski institut za povijest, Zagreb; Filozofski  fakultet Sveučilišta u Mostaru; Franjevački samostan Rama-Šćit, te 10 predavača  kako bi izvan okova svih ideologija fašizma, komunizma i njegove lokalne inačice antifašizma približili interpretacije Drugog svjetskog rata  i poraća istini. To bi mogao biti najizvrsniji doprinos ovog znanstvenog skupa duševnoj i društvenoj higijeni cjelokupnog društva.

Nastojali smo poradi uklanjanja nametnite stigme i posramljivanja kao moćnog  instrumenta društvene kontrole osvijetliti pitanja počinjenih i pretrpljenih zločina, sve u duhu rezolucija Vijeća Europe (1996. i 2006.)  i Europskog parlamenta (2009. i 2019.), koje su upozorile na potrebu uklanjanja nasljeđa svih totalitarnih sustava i na potrebu sjećanja svih žrtva za budućnost Europe.
 
Zbornik radova koji je upravo izišao iz tiska, nadam se, bit će za to korisna literatura.
 
Dobro došli!
 
Fra Andrija Jozić, gvardijan