Vijeće ministara BiH donijelo je jučer odluku o uspostavlјanju privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata „Lipa“ kod Bihaća. 

Odlukom koja se očekivala mnogo ranije definirano je da će šatori biti zamijenjeni montažnim objektima kontejnerskog tipa, a ukupni kapacitet centra bit će 1.500 osoba. Dok se čeka službeni odgovor Međunarodne organizacije za migracije, nitko nije siguran kako da do izgradnje novih objekata prežive stotine migranata, koji na Lipi borave u dosta teškim uvjetima, piše Dnevni avaz. 

Odluka Vijeća ministara dočekana je kao preduvjet za veliki posao kojeg treba završiti prije padalina. 

Upraviteljica kampa Lipa, Nataša Omerović podsjeća da je Lipa šatorski centar na oko 1.400 metara nadmorske visine. U kampu je povremeno bilo smješteno i oko 1.600 migranata, ali trenutno ih tu boravi 1.307. 

"Konstrukcija kampa nije ni rađena da izdrži zimu. Odmah nakon što su se migranti počeli smještati ovdje, a pogotovo nakon što je zatvorena Bira, trebalo je ući u ulaganja da ga se pripremi za zimu. Kamp nema napajanje strujom, već šest agregata radi 24 sata. Nismo priključeni na vodovodnu mrežu već imamo bazen kojeg punimo dnevno cisternama. Kako smo ušli u zimu, šatori su nam ljetna varijanta, dodali smo termogene ali oni rade na gorivo i na struju, tako da je u zadnjem tjednu studenog sve bilo u kolapsu. Imali smo razdoblje kad je sve bilo smrznuto i korisnike koji se nisu kupali deset dana. Trenutno postoji bojazan da će biti padaline, da će se urušiti šatori i ubiti nekoga", ističe Omerović.

Prve padaline migranti čekaju u četiri velika šatora i petim koji služi kao menza. Kapacitet kampa je 1.002 kreveta, pa u jednom krevetu spavaju i po dvije osobe, a mnogi i na podu šatora.