U Osnovnoj školi Mihe Pintarja Toleda u Velenju u Sloveniji veći broj učitelja dobio je snažne nuspojave nakon cijepljenja AstraZenecom pa je otkazana nastava, piše Jutarnji list. 

Zbog nuspojava na bolovanju je 26 učitelja pa nema dovoljno osoblja koje bi izvodilo nastavu. 

"Nastavnici imaju temperaturu od 39 stupnjeva Celzijevih, mučninu i vrtoglavicu pa smo bili prisiljeni prilagoditi pedagoški proces u petak", rekao je ravnatelj škole Sebastjan Kukovec za TV Slovenija.

Dodaje i kako se jeda od 26 učitelja već osjeća bolje te da očekuju da se do ponedjeljka situacija normalizira. 

Ravnatelj je na službenim stranicama škole objavio i obavijest u kojoj se ispričava roditeljima i moli za razumijevanje.

Slovenija nastavlja cijepiti AstraZenecom

Slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar sinoć je objavio kako nastavljaju s primjenom cjepiva AstraZenece, unatoč tome što je više europskih zemalja privremeno prekinulo cijepljenje zbog sumnje u sigurnost tog cjepiva protiv covida-19.

Sindikat zaposlenih u odgoju i obrazovanju pozvao je zdravstvene vlasti da se "javno i jednoznačno" izjasne o sigurnosti cjepiva, nakon što su Danska, Norveška, Italija i Island u četvrtak "iz opreza" obustavili upotrebu cjepiva AstraZenece zbog sumnji da izaziva zgrušavanje krvi.

Dodatne sumnje potaknuo je upravo ovaj slučaj škole u Velenju u kojoj su dvije trećine zaposlenih nakon cijepljenja AstraZenecom imali jaku reakciju i otišli na bolovanje, pa je u petak otkazana nastava.

Ministar zdravstva Janez Poklukar rekao je televiziji POP-TV da razumije sumnju učitelja i nastavnika, ali da trebaju vjerovati medicinskoj struci.

Nema nikakvog razloga da se kampanja cijepljenja zaustavi, kazao je Poklukar.

Dodao je da se serija cjepiva AstraZenece koja je u Austriji bila sumnjiva zbog neželjenih učinaka nije primjenjivana u Sloveniji.

Također je podsjetio da je Europska agencija za lijekove (EMA) objavila da rizik za nastajanje krvnog ugruška kod onih koji su cijepljeni AstraZenecom nije veći nego u općoj populaciji.