U sklopu projekta “Bear in Mind – Bringing environmental actions for the biodiversity protection across the borders” u petak 30. travnja 2021. godine, radi telemetrijskog praćenja putem satelita uhvaćena je i GPS odašiljačem obilježena jedinka mrkog medvjeda (Ursus arctos).

Telemetrijskom ogrlicom za praćenje na teritoriju parka prirode Blidinje u lovištu Vran uz pomoć tima za obilježavanje kojeg je vodio Slaven Reljić s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i na terenu prisutnih partnera na projektu kao i djelatnika ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres uhvaćen je i označen dvogodišnji medvjed mužjak težine 76,4 kg.


 
U narednom razdoblju pratit će se medvjed koji je dobio ime Vranac po lokalitetu na kojem je uhvaćen. Praćenje njegovog kretanja, dinamika ishrana, mapiranje staništa kao i druge navike služiti će u znanstveno istraživačke svrhe ali i za predstavljanje i razbijanje krivih uvjerenja o ovoj divljoj životinji.

Navedeni projekt financiran je iz Europske unije u okviru IPA Programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Partneri na projektu su Centar za zaštitu i proučavanje ptica – CZIP (Glavni partner), Ornitološko društvo “Naše ptice” (Projektni partner), Udruga za zaštitu okoliša i održiva razvitka Naša baština (Projektni partner). Suradnik na navedenom projektu je ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres obzirom da nadzor nad Lovištem Vran vrši Šumarija Tomislavgrad.
 
U sklopu projekta u razdoblju od 26. do 28. travnja 2021. godine u hotelu Hajdučke vrleti u Parku prirode Blidinje održana je druga radionica pod nazivom „Jačanje kapaciteta za monitoring zaštićenih/ugroženih vrsta sisavaca na području Parka prirode Blidinje“ s ciljem unaprjeđenja specifičnih vještina službenika na zaštićenom području.



Pored Slavena Reljića s Veterinarskog Fakulteta u Zagrebu radionici su sudjelovali i Igor Trbojević (Centar za zaštitu i proučavanje ptica Banjaluka), Josip Kusak (Institut za istraživanje, očuvanje i upravljanje velikim zvijerima Zagreb) , Haris Hadžihajdarević (NP Una) i domaćin koordinator projekta Josipa Bagarić (Ornitološko društvo Naše ptice) koja je tom prilikom i predstavila aktivnosti na projektu Bear in Mind.

Ispred ŠGD HBŠ sudionici u projektu su Božo Čičak ispred Službe za lov i ekologiju ŠGD HBŠ te predstavnici Šumarije Tomislavgrad Mario Zvonimir Bagarić i Tadija Ćerdić.

Tijekom godine projektom je predviđeno označavanje još dvije jedinke medvjeda radi telemetrijskog praćenja. Planirano je hvatanje i obilježavanje GPS lokatorima, također na teritoriju lovišta Vran, jedne jedinke tetrijeba i jedne jedinke jarebice. Projektom će se osigurati zaštita eko sustava kroz provedbu aktivnosti na jačanju kapaciteta, opremanju administrativkinih jedinica zaštićenih područja, izradu monitoring planova i protokola za upravljanje zaštićenim vrstama ptica i sisavaca te kroz jačanje svijesti lokalnog stanovništva, objava je s web stranice HBŠ.

www.tomislavnews.com/HBŠ.