Tokom proteklog mjeseca u Siriji je poginulo 246 civila, podaci su Mreže za ljudska prava u Siriji (SNHR), javlja Anadolu Agency (AA).

U najnovijem izvještaju ove organizacije navedeno je da se među smrtno stradalima u veljači nalazi i 54 maloljetnika i 50 žena.

Rat u Siriji traje već osam godina, a u prošlom mjesecu, u napadima snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, poginulo je 108 civila, uključujući više od 30 maloljetnika i 17 žena.

U napadima SDG-a, pod čijim plaštom djeluje teroristička organizacija YPG/PKK, ubijeno je 18 civila, među kojima je četvero djece i četiri žene.

SNHR je objavio i podatak da je u napadima Međunarodnih koalicionih snaga predvođenih Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) poginulo 17 civila, a napadima ISIS-a 21.

Napadi opozicijskih snaga i oružanih grupa doveli su do smrti pet civila. Prema podacima SNHR-a, u napadima neidentificiranih strana poginulo je 77 civila.

Među smrtno stradalima nalazi se i pet zdravstvenih radnika. Podaci SNHR-a govore i da je 29 osoba izgubilo život od posljedica mučenja.

Intenzivirani režimski napadi izazvali su novi val izbjeglica iz Khan Shaykhuna i Maret al-Numana. Od početka veljače ta dva grada napustilo je 6.900 porodica koji su utočište potražile u kampovima u blizini turske granice.