Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u petak je priopćila da je pronašla razumne razloge da je klor korišten kao oružje u okrugu Douma u istočnoj Ghouti u Siriji 2018. godine. 

Misija za utvrđivanje činjenica (FFM) OPCW-a objavila je konačni izvještaj o istrazi u vezi s "incidentnom navodne upotrebe otrovnih kemikalija kao oružja", koji se dogodio u travnju prošle godine u Siriji, javlja Anadolija.

''Aktivnosti FFM-a u vezi s ovim navodima uključivale su posjete na licu mjesta kako bi se prikupili uzorci iz okoline, obavili razgovori sa svjedocima i prikupili podaci'', navodi se u izvještaju i dodaje: "U vezi s navodnom upotrebom otrovnih kemikalija kao oružja u Doumi, procjena i analiza svih gore navedenih prikupljenih informacija od strane FFM-a pružaju opravdane osnove da se upotreba kemikalija kao oružja dogodila 7. travnja 2018. godine." 

Izvještaj je otkrio da je toksična kemikalija sadržavala “reaktivni klor“ i da je vjerojatno “molekularni klor“. 

OPCW je tijelo za provedbu Konvencije o kemijskom oružju, koje sa 193 države članice nadzire globalne napore da se trajno iskorijeni kemijsko oružje.

OPCW je izvještaj podijelio državama potpisnicama konvencije, a proslijeđen je i Vijeću sigurnosti Ujedinjenim narodima preko glavnog tajnika Antonija Guterresa.