U rezidenciji američke veleposlanice Maureen Cormack održan je još jedan u nizu sastanaka predstavnika stranaka u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH.

Osim veleposlanice Kormak, sastanku su prisustvovali i šef izaslanstva EU u BiH Lars Gunnar Wigemark te Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, Nermin Nikšić, lider SDP-a, Željko Komšić, predsjednik DF-a, te Damir Arnaut, potpredsjednik SBB-a.

Ipak, ni nakon četiri i pol sata pregovora, nikakav pomak nije napravljen. Stoga je, kako je rečeno nakon sastanka, usvojen prijedlog EU da se zatraži pomoć Venecijanske komisije, prenosi Dnevni avaz.

Lider SDP-a, Nermin Nikšić kazao je kako su razgovori protekli u korektnoj atmosferi.

-Jasno je da smo svi opredijeljeni da se riješi pitanje popune Doma naroda FBiH, i na kraju da ćemo u sve uključiti eksperte iz Venecijanske komisije. Oni nam svojim mišljenjem mogu pomoći da dođemo do konačnog rješenja. Svi naši prijedlozi ići ka toj komisiji – kazao je Nikšić.

Damir Arnaut je istaknuo da je pomak što se postigao nivo suglasnosti da se traži pomoć Venecijanske komisije o popuni Doma naroda FBiH.

Time će se u Zakon ubaciti ono na čemu sam inzistirao kada je u pitanju popunajvanje Doma naroda. Zadržat će se prava svih predstavnika konstitutivnih naroda s svih dijelova BiH. Mišljenje Venecijanske komisije donijet će snagu i neće ga biti moguće ignorirati.

Izetbegović: Ovo nije kraj!

"Nije pomaka nikakvih bilo, radilo se na usuglašavanju stavova. Atmosfera je bila dobra i bilo je pokušaja da se postigne dogovor. Bit će angažirana Venecijanska komisija, posebno za neke elemente koji su spominjani a koji se tiču europskih standarda", kazao je Izetbegović, prenosi N1.

Dodao je da ovo nije kraj i da pitanje ostaje otvoreno sve do izbora.

"Ovo se može rješavati sve do petog listopada. Idu izbori, a izmjene se mogu očekivati do početka listopada. Komisija će se uključiti u narednih desetak dana. Svi su ostali kod svojih stavova, s tim da HDZ inzistira da treba rješavati pitanje Predsjedništva", dodao je.

Dnevnik.ba