Sarajevska županija je večeras od 20 sati službeno u djelomičnom lockdownu koji će biti završen u ponedjeljak, 15. ožujka u 7 sati ujutro. U naredna dva dana neće raditi većina poslovnih objekata poput kafića, restorana, tržnih centara, frizerskih salona... 

Vlada SŽ je mjeru o uvođenju lockdowna donijela 8. ožujka, a sve u cilju suzbijanja širenja koronavirusa s obzirom na jako lošu epidemiološku sliku i veliki broj hospitaliziranih i zaraženih osoba. Nove mjere se odnose većiom na poslovne subjekte kojima se zabranjuje rad u navedenom razdoblju, piše Klix.ba.  

Stanovnicima SŽ kretanje je dozvoljeno od 05:00 do 23:00 sati, a tIijekom vikenda radit će javni prijevoz. Iz inspekcije je najavljeno da će kontrole biti usklađene s posljednjim naloženim mjerama. Policijski službenici Uprave policije SŽ će pratiti i pružati podršku u radu inspektorima s ciljem zaštite javnog interesa. 

Poslovni subjekti se pozivaju na suradnju, razumijevanje i poštivanje propisanih mjera u ovom teškom epidemiološkom trenutku u glavnom gradu BiH. S obzirom da ove mjere nisu na snazi u drugim županijama u FBiH i RS-u veliki broj građana iz Sarajeva planira provesti vikend izvan glavnog grada. No podsjeća se kako su u Istočnom Sarajevu upravo iz ovog razloga najavljene stroge kontrole. 

Krizni stožer, vlasti i zdravstveni radnici apeliraju na sve građane da maksimalno poštuju sve naložene preporuke i mjere, a to podrazumijeva da smanje kretanje, ne odlaze na mjesta gdje su gužve, nose zaštitne maske, drže fizičku distancu i redovito peru ruke. Građanima je preporučeno da ukoliko se ne osjećaju dobro, ostanu kući, ne odlaze na posao i da se obvezno jave svom liječniku. 

Iz naredbe o lockdownu su izuzeti sljedeći poslovni subjekti: 

*trgovine prehrambenim proizvodima i pekare 

*ljekarne *benzinske crpke *trgovine hrane za životinje 

*specijalizirane trgovine medicinskih sredstava, veterinarskih proizvoda i opreme 

*subjekti koji obavljaju djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi 

*subjekti koji obavljaju veterinarske djelatnosti 

*županijska javna komunalna poduzeća i županijska javna poduzeća 

*zračna luka *kopneni prijevoz i ostale pomoćne djelatnosti u prijevozu 

*hoteli i sličan smještaj uz posluživanje hrane samo za goste koji imaju prijavljen boravak 

*subjekti koji se bave proizvodnom djelatnosti 

*subjekti koji se bave pogrebnim i srodnim djelatnostima 

*gradilišta 

Osim toga, u ovom razdoblju dozvoljen je rad javnih kuhinja, kao i priprema i dostava hrane i pića do 23 sata (uz poštivanje higijenskih i epidemioloških mjera). Sportska natjecanja i treninzi također su dozvoljeni, ali bez prisutnosti publike. U SŽ jutros je bilo aktivno 4.086 slučajeva, a u samoizolaciji se nalazi 5.682 osoba.