Hrvatski sabor raspravlja o prijedlogu novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Zakon bi na cjelovit i jednostavniji način trebao regulirati sva njihova prava, primjerice pitanja naknada za nezaposlene branitelje, viši iznos najniže mirovine, strategija za očuvanje zdravlja branitelja.

Otvara se i rok za priznavanje statusa hrvatskog branitelja te omogućava zaštita stečenih prava za pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Podsjećamo, prijedlog zakona ljetos je izazvao niz kontroverzi a pojedini saborski zastupnici iz redova SDP-a uglavnom su ponavljali uobičajene bošnjačke političke mantre. Tako je Matić optužio HVO i usporedio ga s 'Agrokorom za braniteljsku populaciju' dok je glasan bio i Nenad Stazić iznoseći niz napada na HVO i spominjanje cijelog HVO-a isključivo u kontekstu Ahmića.

Zakon bi trebao biti sveobuhvatan i pripadnicima HVO-a vratiti pripadajuća prava koja je Vlada davno usvojila. Svojevrsna panika u Hrvatskoj je počela 'proglasom' generala Glasnovića koji je izjavio kako je sve 'dogovorio' s Plenkovićem, ne spomenuvši pri tom da je njihov 'dogovor' nešto što je već plan i program Vlade.

Prijedlog zakona obuhvaća oko sedam tisuća pripadnika HVO-a.

I.Crnjac/Dnevnik.ba