• U Rami pada snijeg, glavne prometnice prohodne
  • U Rami pada snijeg, glavne prometnice prohodne
Jutros u Rami pada snijeg. Najavljivan od jučerašnjih popodnevnih sati, uz male i kratke prekide u intenzitetu padanja, snijeg sigurno povećava svoju visinu na zemlji.

Glavne prometnice u našoj općini su prohodne, ali savjetujemo pojačan oprez zbog poledice i ugaženog snijega.

Temperatura zraka u Prozoru trenutno je -1 stupanj. Visina bijelog prekrivača je oko 15 cm.

Dnevna prognoza

Jutros je u našoj zemlji oblačno vrijeme. U Bosni sa snijegom, a u Hercegovini sa kišom.

Temperature zraka u 07 sati: Bjelašnica -5 stupnjeva, Ivan Sedlo -4, Sokolac -3, Bugojno, Drvar i Sarajevo -2, Bihać, Gradačac, Jajce, Livno i Tuzla -1, Banja Luka 0, Brčko 1, Široki Brijeg 2, Mostar 3, Stolac 4, Trebinje 5, Neum 6 stupnjeva. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 939 milibara, za 3 milibara je niži od normalnog i sporo opada.

Danas se u našoj zemlji očekuje oblačno vrijeme sa susnježicom i snijegom u Bosni, a ponegdje i sa kišom koja se može i lediti u dodiru sa tlom, te kišom u Hercegovini. Intenzivnije padavine očekuju se u zapadnim, jugozapadnim i sjevernim područjima Bosne. Očekivana visina novog snježnog pokrivača od 2 do 10, na sjeverozapadu Bosne od 10 do 20 cm. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura od -2 do 3, na jugu od 4 do 9 stupnjeva.

Stanje u prometu

Zbog snijega koji pada u većem dijelu Bosne, prometuje se otežano i usporeno. Na dionicama u višim planinskim predjelima ugaženog snijega i leda ima do 5 cm. U tim područjima za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna je upotreba lanaca.

Posebno se skreće pažnja na puteve na području Unsko-sanske županije, kao i na dionice: Livno-Bosansko Grahovo-Drvar, Glamoč-Livno, Bugojno-Kupres-Livno, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Sarajevo-Konjic, Travnik-Donji Vakuf, Srednje-Olovo-Kladanj, Gacko-Tjentište, Sarajevo-Rogatica, Sarajevo-Foča, te na šire područje Prijedora, Ključa, Mrkonjić Grada i Skender Vakufa.  

Na jugu zemlje trenutno se prometuje po pretežno mokrom kolniku, a skreće se pažnja i na učestale odrone kamenja na kolnik. Vozačima se savjetuje opreznija vožnja, prilagođena trenutnim uvjetima i stanju na putevima. Apelira se na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje i zakonski obavezno za sve kategorije vozila.