BiH spada u kategoriju zemalja s katastrofalnim brojevima i procjene kažu da se Bosna i Hercegovina suočava s dramatičnim padom broja stanovnika i ako se trenutačni trendovi nastave, za manje od 50 godina u zemlji će živjeti nešto više od milijun i pol ljudi.

Iako na mladima svijet ostaje, sve više njih “bježi” iz BiH želeći zasnovati obitelj negdje izvan granica ove države. I dok iz godine u godinu bilježimo loše statističke podatke o broju rođenih, odnosno drastičnom padu nataliteta, iz rodilišta Sveučilišne kliničke bolnice stigle su pozitivne vijesti. Prošla godina je, kao i prethodna, rekordna po broju poroda u SKB-u Mostar.

Rast broja novorođenčadi

Podsjetimo, Lana Bošković iz Čapljine prva je beba u 2024. godini rođena u Mostaru 1. siječnja u 4 sata i 25 minuta u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar. Kako je potvrdila predstojnica Klinike za ginekologiju i porodništvo SKB-a Mostar prof. dr. sc. Vajdana Tomić, novorođenče je teško 3350 g, a dugo 53 cm, dodajući da su tijekom prošle godine u Mostaru zaključno s 31. prosinca 2023. godine bila ukupno 1853 poroda u kojima je rođeno 1878 novorođenčadi.

Podsjetimo, 2022. godina za brojne je bila uspješna i sretna, pa se tako upravo u toj godini rodio rekordan broj djece, a kako nam je potvrđeno, rođeno je najviše djece u posljednjih 20 godina. Naime, u Mostaru je tijekom 2022. godine obavljeno rekordnih 1855 poroda, što prkosi službenim podacima o drastičnom padu broja pučanstva u Bosni i Hercegovini. Kako je dodala dr. Tomić, posebno su to pozitivne i zanimljive vijesti jer gotovo sva rodilišta u regiji bilježe značajan pad broja porođaja.

Koliko mi je poznato, gotovo sve bolnice u BiH bilježe trend smanjenja broja porođaja, a kod nas je stanje obrnuto. Mi bilježimo rast. Istina, taj rast nije drastičan, ali je, u svakom slučaju, značajan i pozitivan s obzirom na cjelokupnu situaciju – objašnjava dr. Tomić, ističući još neke pozitivne stvari vezane uz kliniku na čijem je čelu, piše Večernji list.

Kvalitetan i predan rad

SKB Mostar ima najmanji postotak carskih rezova u odnosu na druge kliničke centre u regiji, što je vrlo pozitivno, i to je, zapravo, pokazatelj našeg kvalitetnog i predanog rada – kaže nam dr. Tomić. Dodaje kako su ponovno aktualizirali i pratnju na porodu.

Izišli smo iz onog kritičnog vremena u kojem je korona određivala brojna pravila i ponovno smo uveli da pratnja može biti na porodu. Najčešće su to muževi, odnosno tate, i moram priznati da zanimanje raste, tako da iz dana u dan bilježimo sve veći broj – kaže sugovornica.

Kada su u pitanju uvjeti rada u Klinici za ginekologiju i porodništvo, dr. Tomić ističe kako u glavnom bolničkom objektu na Bijelom brijegu liječnici, medicinske sestre i pacijentice imaju zadovoljavajuće uvjete, ali ono što je ključno za uspješan rad svake zdravstvene ustanove jest medicinski kadar.

Kadra imamo dovoljno zahvaljujući Studiju primaljstva na Fakultetu zdravstvenih studija SUM-a. Imamo dovoljno mladih prvostupnica primaljstva, a inače, da nismo pokrenuli taj studij, bili bismo sada u velikom problemu – objašnjava dr. Tomić ističući kako zanimanje medicinskog kadra za specijalizaciju ginekologije ne jenjava za razliku od drugih europskih zemalja koje bilježe osjetan pad zanimanja za tu granu medicine.