Nakon asfaltiranja puta do Zahuma, ovo planinsko naselje oživjelo je u svakom pogledu. Veliki broj oni koji posjeduju nekretnine, ili su nekada živjeli na Zahumu, ponovno mu se vraćaju. To je posebno vidljivo u proljeće kada krenu poljoprivredni radovi. Uz domaće ljude, zadnjih godina česti su i izletnici/turisti koji žele planinariti po Raduši ili možda vidjeti mjesto gdje je rođena Diva Grabovčeva i spomen obilježje koje je izgrađeno njoj u čast, a mnogi žele otići i do vidikovca na Umnoj glavi  - mjesto s kojega „puca“ pogled na Ramsko jezero i cijelu Gornjoramsku kotlinu.

Gdje god dolazi veći broj ljudi, to sa sobom donosi i negativne strane, posebno u sredinama s nesređenim ekološkim i komunalnim propisima. Posljedice su vidljive na sve strane. Osim Zahuma, planina Raduša zadnjih nekoliko godina privlači sve veći broj planinara i ljubitelja prirode. Osim "pravih“ planinara, na terenu je vidljivo da ima i onih koji s planinama i prirodom nemaju baš puno veze. Put koji je napravljen za vojne potrebe u Domovinskom ratu, mnogima je olakšao dolazak na najviši vrh Raduše, na kojega vjerojatno nikad ne bi došli pješačeći.

Veliki broj ljudi koji dolazi na neko mjesto, za sobom donosi i onu negativnu stranu, a to je narušavanje prirodnog sklada i narušavanje ekološke ravnoteže.

S ciljem očuvanja prirode i zaštite okoliša na Zahumu i planini Raduši, posebno na Idovcu HPD „Rama“ započelo je pripremu ekološke akcije tijekom koje je planirano čišćenja svega onoga što su neodgovorni posjetitelji sa sobom donijeli i nakon korištenja jednostavno bacali.

Dolaskom povoljnijih vremenskih prilika i otapanjem snijega, stvorit će se uvjeti za organiziranje i provedbu planirane eko akcije. Cilj organizatora je uključiti što više ljudi, ali i institucije jer priroda nam je svima zajednička i moramo je svi štititi.