U razornom potresu magnitude 7,4 po Richteru koji je u utorak zatresao južni Meksiko život je izgubilo najmanje šestero ljudi, neka sela su ostala odsječena te su oštećene zgrade u glavnom gradu udaljenom stotinama kilometara od epicentra.

Potres je uzdrmao meksičku pacifičku obalu, s epicentrom 23 kilometra južno od Crucecite, na dubini od pet kilometara ispred obala Oaxace. Zabrinuti stanovnici turističkog grada Crucecite satima su stajali ispred svojih domova, u strahu od naknadnih podrhtavanja, rekao je svjedok Reutersu.

Na tom je području oštećeno 200 kuća, uključujući 30 jako oštećenih, rekao je lokalni službenik.

Blokirani putevi, odsječena sela

Odlomljeni komadi stijena blokirali su vijugavi planinski put između glavnog grada Oaxace i obale. Spasilački timovi nisu se probili do svih sela koja su prijavila štetu pa se strahuje da bi moglo biti još ozlijeđenih.

Po riječima službenika, spasioci su pokušali doći do mjesta Santa Catarina Xanaguia u blizini epicentra gdje je potres srušio kuće i dio planinske padine.

Fotografije objavljene na društvenim mrežama pokazuju da su klinika i stare crkve u brdskim naseljima u blizini epicentra teško oštećene.

Među poginulima je radnik u naftnoj kompaniji Pemex koji je stradao u padu s visine. Ta kompanija je nakratko zatvorila najveću rafineriju nafte u državi Oaxaca.

"Pločnik je bio poput žvakaće gume"

Miguel Candelaria radio je na računalu u gradu Juchitanu kad je tlo počelo podrhtavati. Istrčao je van s ukućanima, ali ih je na sred ulice zaustavilo ljuljanje pločnika. „Nismo mogli hodati, ulica je bila poput žvakaće gume“, rekao je Candelaria.

Potres se osjetio u glavnom gradu Mexico Cityju, 750 kilometara udaljenom od Crucecite, a mnogi su ljudi izišli na ulice i u parkove nakon što je aktivirana uzbuna. U glavnom gradu oštećeno je više od 30 zgrada.

Jak potres od 7,1 zatresao je 17. rujna 2019. Meksiko i tada je u Mexico Cityju i u južnom i središnjem dijelu zemlje poginulo 369 ljudi.

Taj potres dogodio se na samu obljetnicu potresa u kojem je 1985. u meksičkoj prijestolnici život izgubilo 10.000 ljudi.

Meksiko se nalazi na spoju triju tektonskih ploča i jedno je od najtrusnijih područja na svijetu.