Veliki je dan za posuški kraj. Posljednji dana kolovoza, ove 2022. pamtit će sigurno svi Posušani, a posebno roditelji i učenici. Nakon više od 40 godina od gradnje postojeće, svečano se otvara novi impozantni kompleks osnovne škole.

Stoga su se danas na adresi Domovinskog rata 12 okupili svi oni zaslužni za okončanje jednog od najvažnijih i najsloženijih projekata u novije vrijeme na prostoru općine Posušje.

Uz domaćine, načelnika općine Antu Begića, predsjednika Općinskog vijeća Ivana Lončara, ravnatelja središnje škole u Posušju Zvonimira Širića, ovoj svečanosti su nazočila visoka izaslanstva dužnosnika sa svih razina vlasti u BiH i Republike Hrvatske.

Među njima i predsjednik HNS-a BiH i HDZ-a BiH dr. Dragan Čović, ministar znanosti i obrazovanja te izaslanik predsjednika Vlade RH dr. Radovan Fuchs, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma parlamentarne skupštine BiH i kandidatkinja HNS-a BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto, izaslanica ministra vanjskih i europskih poslova RH Vanda Babić Galić, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja RH Ivica Šušak, tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje RH Gordan Hanžek, zastupnica u Hrvatskom saboru i predsjednica Odbora za Hrvate izvan RH Zdravka Bušić, zastupnik u Zastupničkome domu Parlamenta Federacije BiH Ivica Pavković, izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH Damir Jurišić i predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić.

Nakon inotnacije himne i uvodnih pozdrava, nazočnima se obratio ravnatelj OŠ Ivana Mažuranića Posušje Zvonimir Širić.

On je zahvalio svima koji su prepoznali potrebu općine Posušje za gradnjom jednog ovakvog važnog objekta i uključili se u njegovu realizaciju. Podsjetio je na činjenicu kako je posuška škola najbrojnija na prostorima u BiH gdje žive Hrvati, što služi kao ponos.

''Ovakvim i sličnim projektima radimo na opstanku i ostanku Hrvata na ovim prostorima, a zbog tog ovaj je projekt već duži niz godina općini Posušje prioritet.“, kazao je Širić dodavši da je obrazovanje stup svakog društva, a ulaganje u njegovu infrastrukturu je ulaganje u budućnost.

Također je rekao kako se na ovome neće stati, već da se nastavlja raditi i graditi za bolje sutra, naše učenike i budućnost.

Načelnik Ante Begić je u svom govoru rekao kako realizacijom ovog projekta i ostalih projekata u proteklih godinu dana, kao što je otvaranje novog krila područne škole Čitluk, rekonstrukcija Dječjeg vrtića Bajka i otvaranja vrtića u Rakitnu, stvaju se preduvjeti za daljnji rast i razvoj te povratak i ostanak naših stanovnika.

Izrazio je radost što će otvaranje nove škole doprinjeti kvalitetnijem odgoju i obrazovanju, uz trajno opredjeljenje općine Posušje da se uvjeti u svim školama dodatno poboljšavaju, kako bi to bila mjesta u kojima će posuška djeca imati priliku steći znanja s kojima će nastaviti svoje školovanje, kasnije biti prepoznata na tržištu rada i u društvu uopće te ono najbitnije, ostati na svojoj rodnoj grudi.

U nastavku su se nazočnima na svečanosti obratili državni tajnik Zvonko Milas, ministar dr. Radovan Fuchs i Borjana Krišto koji su čestitali Posušanima na otvaranju ovakvog velebnog objekta.

Izrazili su uvjerenje, kao i prethodni govornici, kako će se njime stvoriti bolji uvjeti obrazovanja, što je osnov za bolje rezultate učenika. Time će se opravdati i smisao samog ulaganja u ovu školu. Podsjetili su da se na ovaj način manifestira i povezanost Hrvatskog naroda te da će ta poveznica biti čvrsta i u budućnosti.

Govoreći o sljedećem bitnom infrastrukturnom projektu, gradnji nove sportske dvorane, Krišto je rekla kako daje čvrstu podršku za ovaj projekt, podsjećajući i na dosadašnju suradnju lokalne razine s višim razinama vlasti.

Nakon prigodnih govora posuški župnik fra Malden Vukšić blagoslovio je objekt i sve one koji će u njemu boraviti.

Potom, čast da prerežu vrpcu i otvore školu pripala je gđi. Borjani Krišto, Zvonki Milasu, dr. Radovanu Fuchsu, Zdenku Ćosiću, načelniku Anti Begiću i ravnatelju Zvonimiru Širiću.

Po završetku službenog dijela svečanog otvaranja uzvanici su imali prilike, kroz obilazak, pobliže se upoznati sa sadržajima nove škole, čiju su gradnju uz Općinu Posušje potpomogli Vlada FBiH, Federalno ministarstvo prostornog uređenja, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ŽZH, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH, UNDP, kao i Vlada Republike Hrvatske.

Najmoderniji školski objekt u Hercegovini

Novosagrađeni školski kompleks pohađat će učenici od prvog do petog razreda. Unutarnji i vanjski prostor je pomno osmišljavan prema potrebama djece i kada je riječ o sigurnosti, praktičnosti, ali i samom izvođenju nastave.

Prostor je u potpunosti ograđen s postavljenim nadzorom što stvara dodatnu sigurnost za učenike.

Tome u prilog treba navesti kako nije predviđeno da tijekom odmora učenici napuštaju prostor škole i školskog dvorišta.

Tu su prostrani parking i prilazni put koji omogućuju javnom prijevozu i roditeljima vozačima zaustavljanje u neposrednoj blizini objekta.

Unutrašnjost već i na prvi pogled ostavlja dojam kako će djeca imati optimalne uvjete rada. Škola raspolaže sa 29 modernih učionica, gdje svaka ima pristup internetu, priključak na pametnu ploču, ozvučenje i modernu LED rasvjetu.

Učionice su prostrane, svaka je dimezija 60 kvadratnih metara, što je čak iznad određenih standarda.

Uskoro se pušta u rad i potpun video nadzor koji će u cjelosti pokrivati untarnji i vanjski dio objekta kao i igralište.

Što se tiče vanjskog sadržaja, tu su dva velika igrališta opremljena za nogomet, rukomet i košarku.

Dodatni sadržaji

Trenutno su izgrađene dvije trećine planiranih sadržaja. Već sada radi se na njegovom daljnjem obogaćivanju.

Tako je u tijeku izrada projektne dokumentacije za vanjsku učionicu koja će biti izgrađena u parteru odnosno atriju škole, kako bi djeca mogla nastavu izvoditi čak i u tim uvjetima, uz prilagodbu nastavnog sadržaja.

U planu je i otvaranje kantine za djecu kao i prostori za cjelodnevni boravak djece, što će zasigurno biti izuzetno od koristi zaposlenim roditeljima. U skorijoj budućnosti će se raditi i projekt športske dvorane.

Nastava u jednoj smjeni

Vizija općinskog vodstva i ravnateljstva škole je da se organiziranjem nastave u novoj školi rastereti postojeću te stvori kvalitetnije uvjete rada u jednoj smjeni. Prioritet rada je u jednoj smjeni, a benefite od nje imat će svi djelatnici, roditelji i učenici, jer će puno lakše moći organizirati svoje vrijeme i obveze.

Središnja škola u Posušju broji oko 1300 učenika koji su nastavu pohađali u postojećem školskom objektu sagrađenom 1979. godine.

Otvaranjem nove zgrade osnovne škole, brojka će se smanjiti na oko 600 učenika, no kapaciteti starog objekta će biti također u potpunosti popunjeni zbog već navedenog plana rada u jednoj smjeni. Pohađat će ga učenici od 6. do 9. razreda, koji će biti smješteni u 27 učionica.

Pozitivni prirast

U odnosu na prošlu, ovu godinu središnja škola u Posušju započinje s 20 učenika više i to je trend koji se konstantno bilježi zadnjih godina. Također lijepo je vidjeti da se u Posušje vraćaju obitelji iz inozemstva.

Tako je upravo iz takvih obitelji upisano ove godine 12 učenika.

Sve ovo je i obveza za nastavak zajedničkog rada posuške lokalne uprave u partnerstvu s višim razinama vlasti, ali i žiteljima, na daljnjim projektima kojima će se omogućiti njihov opstanak i ostanak te stvoriti bolji uvjeti života za sljedeće generacije.