Lovci na blago, koji su pronašli 10 tona nacističkog zlata na temeljima jedne palače iz 18. stoljeća u Poljskoj, kažu kako su dobili dopuštenje da izvade zakopani sanduk koji bi mogao sadržavati plijen.

Organizacija pod nazivom Zaklada šlezijskog mosta vodi iskopavanja u selu Minkowskie, točnije oko starog staklenika u parku palače od 14 hektara, prenosi Daily Mail.

Otkriven metalni sanduk

Smatra se da je ondje po nalogu šefa SS-a Heinricha Himmlera zakopano ukradeno blago, koje je trebalo poslužiti za uspostavu Četvrtog Reicha. U svibnju ove godine tragači su otkrili metalni sanduk zakopan tri metra ispod površine.
 


Objavljujući video na YouTubeu 31. srpnja, Roman Furmaniak iz Zaklade šlezijskog mosta rekao je sljedeće: "Uzbuđeni smo što možemo s vama podijeliti vijest o ishođenju dozvole potrebne za konačno iskopavanje. Zapamtite datum - 1. rujna! Velik datum za velik dan! Stvari se kreću, voljeli bismo požuriti koliko god možemo, ali razumijemo vaše nestrpljenje i dajemo sve od sebe s onim što imamo!", prenosi Index

Blago uključuje i takozvano Wroclawsko zlato, koje je nestalo iz policijske uprave u istoimenom obližnjem poljskom gradu. Smatra se da sanduk sadrži nakit i dragocjenosti iz privatnih zbirki bogatih Nijemaca koji su živjeli u ovom području.

Kako bi zaštitili svoju dragocjenu imovinu od napredovanja Crvene armije, bogati Nijemci predali su blago SS-u. Lokaciju su otkrili tajni dokumenti, dnevnik časnika SS-a i karta koju su lovci na blago dobili od potomaka časnika koji su pripadali tajnoj loži staroj više od 1000 godina.

Ovaj dnevnik, koji je vodio visoki časnik SS-a, navodno otkriva lokaciju još jedne palače u istoj regiji. Ondje je navodno na dnu bunara pohranjeno 28 tona blaga.

"Draga moja Inge..."

Među dokumentima je i pismo višeg časnika SS-a po imenu Von Stein jednoj od djevojaka koje su radile u palači Minkowskie, koja mu je kasnije postala ljubavnica.

Časnik je napisao: "Draga moja Inge, ja ću ispuniti svoj zadatak, uz Božju volju. Neki su transporti bili uspješni. Ovim vam povjeravam preostalih 48 teških škrinja Reichsbanke i sve obiteljske škrinje. Samo ti znaš gdje se nalaze. Neka je Bog na pomoći tebi i meni da ispunimo moju zadaću."

Olovkom ispisane stranice dnevnika navodno otkrivaju 11 lokacija diljem Donje Šlezije, koja je prije i tijekom rata bila njemački teritorij. Zapis od 12. ožujka 1945., koji se odnosi na blago u palači Minkowskie, kaže: "U stakleniku je iskopano korito koje je siguran 'dom' za isporučene škrinje i sanduke. Svih 48 škrinja iz Reichsbanke, u dobrom stanju, bilo je skriveno, dobro prekriveno zemljom i još živim biljkama. Neka providnost bdije nad nama."

Govoreći o posljednjem videu, Furmaniak je rekao kako su sada dobili dopuštenje od lokalnih konzervatora da izvuku sanduk: "Cilj Zaklade je provjeriti priče iz dnevnika, na čemu radimo već dugi niz godina. Zaklada je konačno dobila dozvolu za izvođenje arheoloških radova i provjeru jesu li sanduci i dalje tamo."

Palača iz 18. stoljeća

Palača Minkowskie datira iz 18. stoljeća, kada ju je sagradio pruski general Friedrich Wilhelm von Seydlitz. Tijekom stoljeća nekoliko je puta mijenjala vlasnika, a nakon rata ondje su bile stacionirane Crvena armija i poljska vojska. Kasnije je korištena kao ured mjesnog odbora, dječji vrtić, pa čak i kino. Sada je u ruševnom stanju i u privatnim rukama, a Zaklada šlezijskog mosta uzela je palaču u dugoročni zakup.

Grad Wroclaw u Poljskoj (na njemačkom jeziku Breslau) bio je jedan od najbogatijih u Hitlerovom Trećem Reichu. Ali dolazak Crvene armije značio je da Nijemci moraju sakriti tone zlata i dragocjenosti. To je uključivalo bankovne depozite Reichsbanke i privatnih njemačkih banaka te civilne depozite jer je stanovništvo bilo pozvano da preda zlato, novac i nakit.

Prema pričama, blago je prikupljeno u zgradi policijske uprave i pakirano u sanduke. Zatim je pod stražom SS-a prevezeno prema tadašnjem gradu Hirschbergu, današnjoj Jelenijoj Góri u Poljskoj, a potom prema Sudetskim planinama.

No ubrzo nakon polaska iz Wroclawa, blagu se zameo trag i od tada ga nitko nije vidio. Jedna od teorija je da je ukradeno po Himmlerovoj naredbi kako bi se krenulo u stvaranje Četvrtog Reicha.

Inge je bila skrbnica koju je Von Stein odredio da pazi na skrovište. Furmaniak je rekao: "Bila je zaljubljena u zgodnog časnika u crnoj SS uniformi. Bili su poput bogova. Vjerovala je da će tamo morati ostati godinu, možda dvije, a onda će sve biti gotovo. Nitko tada nije vjerovao da će regija doći pod kontrolu Sovjetskog Saveza."

Tijekom dva mjeseca 1945. godine morala se skrivati u šumi od Rusa. Ali kad se vratila, sve je bilo na svom mjestu. Na kraju rata regija je pripala obnovljenoj Poljskoj, koja je bila pod sovjetskom kontrolom. Cjelokupno njemačko stanovništvo je protjerano i tamo su naseljeni Poljaci koji su živjeli u zapadnoj Ukrajini.

Kako bi se uklopila u novo stanovništvo, Inge je promijenila izgled i identitet. Na kraju se udala za lokalnog čovjeka i nastavila bdjeti nad blagom sve do svoje smrti 60 godina kasnije.