Poljski ministar obrane Antoni Macierewicz izjavio je u utorak da Rusija predstavlja konstantnu opasnost za države NATO-a i da se sistematski priprema na agresiju protiv pakta.

Otkako su Rusi 2015. godine anektirali ukrajinski Krim, Poljaci žive u konstantnom strahu da to nije kraj njihovih težnji da prošire svoj utjecaj na bivše države Istočnog bloka, a koje su sad mahom članice EU i NATO pakta.

U vidu posljednjih ruskih provokacija (nisko prelijetanje aviona iznad američkog ratnog broda koji je isplovio iz poljske luke u Baltik) poljski ministar obrane smatra da sve upućuje na pripremu napada:

- Rusko ponašanje zasad upućuje na sistematsku pripremu agresivne akcije. Vrijeme je da se o tome otvoreno progovori - kazao je ministar za poljske novine Rzeczpospolita, a prenosi Reuters .

U srpnju ove godine Varšava će ugostiti NATO summit gdje će inzistirati na većoj prisutnosti vojnih snaga na istočnom krilu pakta. Suradnja NATO-a i Rusije suspendirana je još 2014. godine zbog aneksije Krima, tj. agresije na Ukrajinu.