U glavnom gradu Arizone Phoenixu temperatura je već 31 dan zaredom oko 43 Celzijeva stupnja, a i u drugim dijelovima te države zabilježeni su temperaturni rekordi.

Srpanj je bio toliko topao da su znanstvenici predvidjeli da će biti najtopliji mjesec ikada, a Svjetska meteorološka organizacija i Služba za klimatske promjene EU proglasile su ga rekordno toplim, prenosi Voice of America.

Povijesna vrućina počela je u lipnju na jugozapadu SAD-a i proširila se preko Teksasa, Novog Meksika i Arizone u pustinju Mohave u Kaliforniji, gdje trenutno bukte šumski požari.

Požar je izbio i u udaljenom području kanjona Keraters, a plamen u nekim dijelovima dostiže visinu i do šest metara. Procjenjuje se da je izgorjelo oko 284 kvadratna kilometra na granici s Nevadom. Vatra trenutno ne prijeti objektima, ali i vatrogasci je ne uspijevaju dovesti pod kontrolu.

"Jednostavno rečeno - vrućina ubija"

U okrugu Riverside stanovništvo je evakuirano zbog požara koji je zahvatio 8.8 kvadratnih kilometara teritorija.

U toplinskom valu širom SAD-a stradale su desetine ljudi, a najviše su u opasnosti siromašni koji nemaju pristup klimatiziranim prostorijama.

"Jednostavno rečeno – vrućina ubija. Kada toplinski val počne, prve žrtve se dogode u roku od 24 sata", kaže Kristie Ebi sa Sveučilišta u Washingtonu.

U Phoenixu se očekuju oluje koje bi mogle malo spustiti temperaturu, ali će to biti kratkog daha, jer se prognozira da će se već od srijede temperature popeti i na 46 stupnjeva Celzijusovih.

U Phoenixu su rekordne temperature i noću, jer već 16 noći zaredom nisu išle ispod 32.2 Celzijeva stupnja. Ekstremne vrućine su zabilježene i na istoku SAD-a, gdje su u nekim mjestima također zabilježene rekordne temperature.