Gradske vlasti Pariza su u sklopu borbe protiv zagađenja zabranile vožnju automobilima registriranim prije 2000. godine.

Britanski dnevnik "Indipendent" piše da, prema novoj regulativi koja je objavljena danas, svi automobili moraju imazi naljepnicu na kojoj je šest kategorija, uključujući godinu proizvodnje vozila, energetsku učinkovitost i količinu ispušnih plinova.

Svako vozilo na dizelski pogon sa naljepnicom "petog nivoa" na vjetrobranu, što ukazuje da je proizvedeno u razodoblju od 1997. do 2000. godine, neće moći na ulice francuske prijestolnice.

Oko šest posto od 32 milijuna registriranih vozila u Francuskoj spada u spornu kategoriju.

Vozila registrirana prije 1997. godine i kamioni i autobusi proizvedeni prije 2001. godine ne spadaju ni u jednu kategoriju, što znači da se uopće ne mogu pojaviti na ulicama Pariza od ponedjeljka do petka između 8.00 sati ujutro i 20.00 uvečer.

Nove regulative uvedene su nakon što je u Parizu i drugim gradovima u protekla dva mjeseca zabilježen rekordan nivo štetnih plinova.

Gradonačelnica Pariz An Idalgo istaknula je da su regulative neophodne kako bi se ohrabrili vozači da promijene svoje navike kako bi se smanjio intenzitet prometa, prenosi Srna.