U Bosni i Hercegovini se u ovoj godini očekuje rast industrijske proizvodnje od pet posto, a u narednoj i 2019. godini taj rast bi trebao biti veći od pet posto, podaci su Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

Tijekom ove godine predviđa se rast svjetske ekonomije od 3,4 posto, dok je njen projektirani rast u zemljama eurozone 1,4 posto, javlja agencija Srna.

Ova događanja u međunarodnom ekonomskom okruženju trebala bi imati pozitivan utjecaj na ekonomske prilike u regiji i na ekonomsku aktivnost u BiH, navodi se u Programu ekonomskih reformi.

To se posebno odnosi na industrijsku proizvodnju u BiH, a najviše na prerađivačku industriju i njene izvozno orijentirane grane, koje gotovo u potpunosti zavise od kretanja inozemne tražnje.

Tako se u ovoj godini očekuje pozitivan trend rasta proizvodnje u prerađivačkoj industriji u BiH koji bi trebalo biti praćen postupnim povećanjem broja zaposlenih.

Očekuje se da bi izvozno orijentirane grane, poput proizvodnje namještaja, kemijske industrije, rezervnih dijelova za automobile uz nešto niži doprinos metalne industrije i sve značajniji doprinos prehrambene industrije, trebale biti ključni oslonac povećanja proizvodnje.

Osim izvozne tražnje, očekuje se da bi značajan doprinos jačanju prerađivačke industrije trebao dati i konkretne mjere i zakonska rješenja, a koje su nadležne institucije u BiH već poduzele s ciljem unaprijeđenja poslovnog okruženja.

Dosljedno i pravovremeno sprovođenje Reformske agende trebalo bi omogućiti poboljšanje u poslovanju kompanija iz BiH, što bi trebalo rezultirati povećanjem investicija i obujma proizvodnje u okviru prerađivačke industrije.

Osim prerađivačke industrije, tijekom ove godine očekuje se i značajniji doprinos energetskog sektora koji čini trećinu ukupne industrijske proizvodnje u BiH.

U razdoblju do 2018 do 2019. godine, osim nastavka pozitivnih eksternih dinamika, očekuje se i sve utjecajniji značaj internih dinamika kroz strukturalne reforme koje bi trebalo da budu u funkciji jačanja ukupne industrijske proizvodnje u BiH.

Pozitivna događanja u neposrednom okruženju, uz pravovremenu i dosljednu implementaciju strukturalnih reformi, trebala bi rezultirati povećanjem iskorištenosti industrijskih kapaciteta u BiH koje se ogleda kroz povećan obujam proizvodnje i veći nivo investicija.

Planirana investicijska ulaganja u infrastrukturu i energetiku trebala bi znatno doprinijeti jačanju građevinskog sektora i onih grana prerađivačke industrije koje su usko vezane uz građevinarstvo.

Očekuje se da energetski sektor, koji je u prethodnom razdoblju bio jedan od nositelja industrijske proizvodnje, nastavi pozitivan trend rasta.