Manifestacija Mjesec hrvatske knjige, koja se obilježava već devetnaestu godinu zaredom, počinje 15. listopada i traje do 15. studenog.

Ovom manifestacijom se potiče čitanje kao jedna od temeljnih društvenih vrijednosti, kao i ljubav prema knjigama.
U OŠ ¨Ivan Mažuranić¨Gračac ovu manifestaciju obilježili smo nizom aktivnosti. Provedeno je istraživanje o učeničkim navikama čitanja, pisani su literarni radovi na temu: ¨Knjiga je moj najbolji prijatelj¨, učenici su izradili plakat na istu temu.

Jučer su u prostorijama škole svečano obilježeni Dani hrvatske knjige 2014.. Predstavljeni su rezultati provedenog istraživanja o učeničkim navikama čitanja, pročitan je najbolji literarni rad, a potom je upriličen jedan susret s piscem fra Matom Topićem koji je učenicima i djelatnicima škole predstavio svoja književna djela, progovorio o počecima svog stvaralaštva te učenicima prenio poruku o važnosti čitanja za  njihov razvoj.

Nakon izlaganja fra MatoTopić je nagradio svojom knjigom učenicu Nataliju Radić za napisani najbolji  literarni rad, a potom su učenici na malom kvizu znanja imali prigodu osvojiti još dvije nagrade,  knjige.
Susret je završio prigodnom pjesmom zbora naše škole.

„Knjige su naše najtiše i najvjernije prijateljice, najlakše je doći do njih, daju najmudrije savjete i najstrpljivije su učiteljice.“ (Charles W. Eliot)