Tvornica mašina i hidraulike, koja djeluje u sklopu novotravničkog “Bratstva", pri kraju je razvoja prototipa prvog modernog artiljerijskog oružja proizvedenog poslije rata u našoj zemlji - samohodne haubice kalibra 155 milimetara... Prije nekoliko dana nabavljena je i municija za prvu bh. poslijeratnu haubicu. Pedesetak punjenja za granate kalibra 155 milimetara stiglo je iz češke firme „Eksplozija“, kazao je Adis Ikanović, direktor Tvornice, prenosi sarajevski Avaz.

Manji zahvati

Granate smo uvezli iz Češke i sada planiramo prva testna ispaljivanja na našem poligonu na kojem testiramo minobacače. Haubica je spremna za prve testove, ostaje nam tek nekoliko manjih zahvata na poligonu, rekao je Ikanović. Iako je postojala inicijativa da granate proizvedu bh. firme namjenske industrije, u ovom trenutku to, kaže direktor, nije bilo moguće realizirati. Bilo je govora o proizvodnji granata, ali ipak smo procijenili da je bolje da za potrebe prvog testiranja punjenja uvezemo, rekao je Ikanović.Riječ je o oružju velikog dometa koje je, osim kamiona i računarske opreme za navođenje, skoro u potpunosti bh. proizvod. Nakon probnih testiranja, za sada nije jasno gdje će biti obavljena glavnina daljnjeg testiranja haubice. Jedini pogodan teren u BiH je vojni poligon u Glamoču. Druga opcija je transport haubice i testiranje u inozemstvu.

Koštat će oko milijun KM

Haubica iz Novog Travnika koštat će oko milijun maraka, što je za oko 20 posto jeftinije od konkurencije. Osim toga, haubica bi trebala biti lakša i mobilnija nego druge u istoj klasi.