Norveški arheolozi tvrde da su pronašli najstariji runski kamen na svijetu, da je natpis na njemu možda star i do 2000 godina te da datira iz najranijih dana enigmatične povijesti runskog pisma.

"Na četvrtastom kamenu od smeđeg pješčenjaka nalaze se uklesani simboli koji bi mogli predstavljati najraniji primjer zapisanih riječi u Skandinaviji", priopćio je Muzej kulturne povijesti u Oslu.

Navode da se radi o "jednom od najstarijih runskih natpisa i najstarijem runskom kamenu". Naime, stručnjaci su pronašli i starije rune, ali su one zabilježene na drugim predmetima, ne na kamenu. Najstariji runski natpis nalazi se na češlju od kosti pronađenom u Danskoj.

Donekle odgonetnut samo dio natpisa

"Pomoću ovog nalaza imat ćemo bolji uvid u korištenje runama u ranom željeznom dobu. Ovo bi mogao biti jedan od prvih pokušaja upotrebe runa na kamenu u Norveškoj i Skandinaviji", rekla je arheologinja Kristel Zilmer sa Sveučilišta Oslo, a prenosi The Guardian.



Arheolozi su pronašli ovaj kamen s runama krajem 2021. tijekom iskopavanja groba u blizini Tyrifjorda, zapadno od Osla, u regiji poznatoj po nekoliko monumentalnih arheoloških nalaza. Predmeti u grobu, spaljene kosti i ugljen, ukazuju na to da su rune vjerojatno ispisane između 1. i 250. godine. "Trebalo nam je vremena da analiziramo i datiramo runski kamen", rekla je Zilmer .

Kamen dimenzija oko 30x30 cm ima na sebi nekoliko vrsta natpisa i nemaju svi lingvističkog smisla. Osam runa na prednjoj strani kamena ispisuju "idiberug" - što bi moglo biti ime žene, muškarca ili obitelji. Rune su znakovi u nekoliko germanskih alfabeta koji su se koristili u sjevernoj Europi od davnih vremena pa sve do usvajanja latinice. Pronađeni su na kamenju i raznim kućanskim predmetima.