U Njemačkoj je prošle godine zabilježen osjetan porast kaznenih djela s političkom pozadinom, a kao glavni uzrok se navodi polarizacija zbog borbe protiv pandemije koronavirusa i nošenja s koronakrizom, priopćeno je danas.

"Primjetna je jasna tendencija koja ide u smjeru polarizacije i zaoštravanja diskursa", rekao je prilikom predstavljanja godišnjih statistika ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer (Kršćansko-socijalna unija CSU).

Ukupno su u 2020. zabilježena 44.692 kaznena djela s političkom pozadinom, što je najviše od uvođenja statistike 2001.

Broj politički motiviranih nasilnih kaznenih djela je, u usporedbi s 2019., porastao za 18.8 posto. Više od polovine ovih djela je motivirano krajnje desnom ideologijom.

Seehofer je objasnio kako je porastu broja političkih kaznenih djela pridonijela i serija prosvjeda protiv vladinih mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa.

"Ovdje primjećujemo nove koalicije između običnih prosvjednika i ekstremista. Nasilan potencijal posebice je osjetan na velikim prosvjedima", rekao je Seehofer.

"Sve izraženija radikalizacija dijelova stanovništva"

On je posebno ukazao na to da je na ovim prosvjedima osobito visok broj napada na predstavnike medija.

Predsjednik Saveznog ureda za borbu protiv kriminala (BKA) Holger Muench na zajedničkoj je konferenciji za tisak sa Seehoferom rekao kako statistika odražava razmjere društvenih napetosti i sve izraženiju radikalizaciju dijelova stanovništva.

Organizacija za borbu protiv rasizma Zaklada Amadeu Antonio smatra da iz prosvjeda protiv korona-mjera proizlazi veliki radikalno desni potencijal.

"Samo je pitanje vremena kada će se iz redova onih koji negiraju postojanje koronavirusa formirati terorističke ćelije", upozorio je direktor ove zaklade Timo Reinfrank.

Hina