Savez njemačkih gradova apelirao je u utorak na saveznu vladu da poduzme korake kako bi se regulirao prijem izbjeglica te je zatražio sazivanje kriznog sastanka oko pitanja smještaja posebice pred nadolazeću zimu.

Postoji akutna potreba za rješavanjem gorućih problema kao što su smještajni kapaciteti, raspodjela izbjeglica po saveznim pokrajinama te pokrivanje troškova, rekao je gradonačelnik Muenstera i trenutni predsjednik Saveza njemačkih gradova Markus Lewe.

Ova krovna organizacija procjenjuje da će se broj izbjeglica iz Ukrajine dolaskom zime dodatno povećati. Istodobno raste broj izbjeglica i tražitelja azila i iz drugih zemalja.

Lewe je ukazao na to da će se uskoro mnoge izbjeglice koje su bile privremeno smještene u privatne stanove uskoro naći bez krova nad glavom.

Nadolazeće zime ćemo imati ponovno situaciju gdje ćemo izbjeglice biti prisiljeni smještati u sportske i kino dvorane i hotele, rekao je Lewe. Ni mjesta u školama i vrtićima više nema dovoljno.

Devet od 16 saveznih pokrajina je trenutno zaustavilo prijem izbjeglica što dovodi do neravnomjerena raspodjele.

Od početka lipnja izbjeglice iz Ukrajine, čiji broj se trenutno procjenjuje na oko milijun, imaju pravo na socijalne povlastice što nije slučaj s ostalim izbjeglicama i potražiteljima azila.

Na posljednjem kriznom sastanku savezne i pokrajinskih vlada krajem travnja ove godine je zaključeno kako treba učiniti sve da se izbjeglicama omogući što brža integracija u njemačko društvo.

U prva četiri mjeseca ove godine je za 15 posto porastao i broj izbjeglica iz drugih zemalja pri čemu prednjače izbjeglice iz Sirije i Afganistana.

Kvota priznanja izbjegličkog statusa iznosi 47,1 posto.