Najveća njemačka organizacija za zaštitu okoliša Njemačka pomoć okolišu (Deutsche Umwelthilfe) zatražila je da se zbog štednje energije ove godine građani u Njemačkoj odreknu božićne rasvjete. "Ove godine bi samo po sebi trebalo biti razumljivo da dođe do odricanja od božićne rasvjete, kako u privatnom tako i u javnom sektoru", rekao je direktor Njemačke pomoći okolišu Jürgen Resch.

On je predložio da se božićna rasvjeta svede na jedno javno postavljeno božićno drvce po gradu. "Mislim da bismo trebali stati i promisliti kako ćemo postupiti ove godine s obzirom na rat u Ukrajini, energetsku krizu, ali i zaštitu okoliša", rekao je Resch.

On je rekao da samo privatna potrošnja električne energije za božićnu rasvjetu u Njemačkoj iznosi 600 milijuna kilovatsati što je, kako je rekao, dovoljno za godišnju opskrbu strujom grada od 400.000 stanovnika. Veliki "potencijal štednje" Resch vidi i pri osvjetljavanju gradova ove godine.

"Mislim da bi svjesno odricanje, štednja i iskazivanje solidarnosti mogli ovaj Božić učiniti posebnim", rekao je Resch.

U Njemačkoj su od početka rujna na snazi mjere štednje električne energije u javnom prostoru i ustanovama. Tako je do proljeća ukinuta posebna rasvjeta spomenika i javnih objekata, a grijanje u javnim ustanovama se ograničava na 19 stupnjeva u uredima. Isto tako je zabranjeno noćno rasvjetljavanje izloga s izuzetkom onih koji se nalaze u pješačkim podvožnjacima te inače i služe rasvjeti.