Njemačko regulatorno tijelo koje nadgleda tržišno natjecanje pokrenut će do kraja godine antimonopolističku akciju protiv Facebooka, najpopularnije društvene mreže, javlja u ponedjeljak Reuters.

Antitrust mjere najavljene su u izjavi čelnika regulatornog tijela za zaštitu tržišta Andreasa Mundta (German Federal Cartel Office) koju je uputio polaznicima konferencije o zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja u Berlinu.

Podsjetimo, antitrust je izraz za državno suzbijanje poslovnih praksi privatnih osoba ili kompanija koje se smatraju štetnima za tržišno natjecanje ili predstavljaju nepošten odnos prema potrošačima.

Šef antitrust nadzornika Andreas Mundt izjavio je kako vjeruje da će njegov ured poduzeti akciju protiv Facebooka, i to već ove godine. Najpopularnija društvena mreža na svijetu suočila se s preispitivanjem europskih i njemačkih zastupnika u posljednjih godinu dana zbog brojnih problema, uključujući i skandal s Cambridge Analyticom, tvrtkom kojoj je prodavala podatke svojih korisnika koji su potom korišteni za izborne manipulacije diljem svijeta.

Osim korisnicima, šteti i konkurentima?

Facebook je optužen i za nepošteno natjecanje s konkurentima.

"Trenutačno procjenjujemo mišljenje Facebooka o našoj prvoj procjeni i vrlo sam optimističan u vezi s tim da ćemo poduzeti daljnje korake, i to čak ove godine, što god to značilo", rekao je Mundt sudionicima konferencije o zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja.

Iz Facebooka se još nisu oglasili u vezi s najavom iz Njemačke.