Veliki prehrambeni skandal potresa Europu. Milijuni jaja povučeni su iz prodaje u Njemačkoj i Nizozemskoj nakon što su u njima pronađeni insekticidi. Prodaja je blokirana i u Belgiji, a izvoz jaja iz Nizozemske u Njemačku je zaustavljen. U Hrvatskoj uvoznih jaja iz Nizozemske nema u prodaji jer su za naše tržište preskupa, rekli su nam dobavljači, prenosi HRT.

Danas se nitko u Njemačkoj nije žurio kupiti jaja. Dok su se kupci pitali koliko znamo o hrani koju jedemo, trgovci su s polica ubrzano sklanjali jaja. U trgovinama u 12 od 16 saveznih pokrajina završilo je čak 10 milijuna jaja iz Nizozemske.

Jaja sadržavaju insekticid fipronil koji je opasan za ljude koji može oštetiti štitnjaču, bubrege i jetru. I samo dva jaja mogu naštetiti djeci. Jaja su uglavnom stigla s golemih nizozemskih farmi. Odmah nakon pojave skandala nizozemske vlasti zatvorile su 180 farmi pilića, a istražuje ih se još 400. U međuvremenu insekticid je pronađen i na njemačkim farmama.

Riječ je o sastojku veterinarskih proizvoda protiv buha, uši i krpelja. Protuzakonito ga je primjenjivati na životinjama koje se uzgajaju za prehranu. Sumnja se da je mogao dospjeti u jaja preko deterdženta za čišćenje staja, a postoji mogućnost da su proizvođači u njega dodali opasni insekticid kako bi bio učinkovitiji.

Nizozemska je drugi najveći izvoznik poljoprivrednih proizvoda na svijetu, nakon SAD-a. Na godinu izveze 5 milijardi jaja. Iako tamošnje vlasti tvrde da je rizična samo određena serija, pojava insekticida i na njemačkim farmama upućuje na to da skandal s jajima nije samo nizozemski problem.