Njemačke i danske vlasti priopćile su u petak da su uhitile trojicu Sirijaca pod sumnjom da su planirali teroristički napad, a kasnije su u Danskoj objavili vijest o još pet uhićenja vezanih za terorizam. Ne zna se jesu li su ova uhićenja povezana.

Glasnogovornik saveznog tužiteljstva u istočnonjemačkom gradu Naumburgu rekao je da je izdan nalog za uhićenje za trojicu muškaraca starih 33, 36 i 40 godina prošlog vikenda pod optužbama da su pripremali ozbiljan čini nasilja.

Osumnjičeni su da su u siječnju kupili nekoliko kilograma kemikalija koje bi se mogle koristiti za proizvodnju eksploziva.

U pretresu stana u Njemačkoj povezanog s njima nađeno je 10 kilograma crnog baruta i fitilji. Dvojica od prvih troje osumnjičenih uhićeni su u Danskoj, gdje je zaplijenjeno još kemikalija koje se mogu uporabiti za izradu eksploziva, a treći je uhićen u Njemačkoj.

List Spiegel je objavio da su njih trojica braća te da su kod njih vlasti našle i zastavu Islamske države.

U odvojenom priopćenju danske vlasti javile su da je od vikenda uhićeno još petero osumnjičenih. Nisu objavljeni njihovi identiteti ni nacionalnost.

Danska sigurnosna služba priopćila je da su svi privedeni od 6. do 8. veljače na otoku Zelandu gdje se nalazi Kopenhagen.

Osumnjičeni su da su planirali "jedan ili više terorističkih napada ili sudjelovali u pokušaju terorizma", navodi se u priopćenju.

Nije jasno jesu li svi osumnjičeni uključeni u navodni teroristički plan ili se radi o različitim planovima.

Danska sigurnosna služba navodi da je njih sedam osumnjičeno za dolaženje do sastojaka za proizvodnju eksploziva i do oružja ili da su u tome sudjelovali.

Dnevnik.ba