Američki F-35 Joint Strike Fighter (JSF) kojeg razvija tvrtka Lockheed-Martin ove bi godine trebao ući u upotrebu u američkim zračnim snagama, ali bez mogućnosti pucanja iz 25-milimetarskog topa.

Naime, unatoč 400 milijardi dolara utrošenih na razvoj 'nevidljivog' F-35, moderni avion još uvijek nema softver koji bi mu omogućio da puca iz topova za vrijeme leta, piše The Daily Beast .

Iz Pentagona najavljuju kako će JSF ovu osnovnu funkciju dobiti 2019., četiri godine nakon što ga počnu koristiti američke vojne snage - prvo marinci ove, pa vojno zrakoplovstvo slijedeće godine.
 

 
No, čak i kad 25 mm top postane operabilnim, piloti ovog borbenog zrakoplova na raspolaganju će imati samo 220 metaka. Stručnjaci tvrde da bi to trebalo biti dovoljno s čim se ne slažu mnogi operativni časnici.

'To je dovoljno za jedan rafal. Nadajte se da nećete promašiti s njim', izjavio je časnik američkih zračnih snaga.

Ipak, JSF neće biti potpuno bezopasan u zraku, naprotiv. Osim 25 mm topa, može ponijeti par Raytheon AIM-120 AMRAAM zrak-zrak raketa te par bombi. Moći će također ponijeti i satelitski navođenu bombu težine 450 kilograma ili laserski navođene projektile s 225 kg eksploziva.

Iako impresivna, ta su oružja prilično neučinkovita u bliskoj borbi. Velik je to problem za zrakoplov kojemu je jedna od zadaća pomaganje pješadiji u bliskoj borbi tj, neposredna zračna podrška (CAS).

'Nedostatak prednjih ubojnih sredstava u CAS zrakoplovu ozbiljan je hendikep, dodaje neimenovani časnik.

'CAS sukobi su fluidniji nego zračna presretanja, više je meta od kojih su neke prijateljske, a većina ih se brzo kreće. Mogućnost označivanja meta s raketama i ponovni napad topovima 10 sekundi kasnije od ključne je važnosti a takvu vrstu borbe.'

Razlog zašto piloti ponekad koriste topove umjesto raketa ili bombi je opasnost od uništavanja prijateljskih meta koje su uključene u blisku borbu na tlu. Naime, čak i relativno mala bomba težine 100 kilograma može ubiti vojnike udaljene 200 metara od mjesta eksplozije.

Zagovornici novog borbenog zrakoplova tvrde kako vrhunski senzori i tehnologija ugrađeni u F-35 omogućavaju izvršenje CAS zadataka s velike visine pomoću satelitski navođenih bombi i raketa.

S tim se ne slažu američki piloti: 'GPS navođeno oružje koje dugo pada prilično je beskorisno zapovjednicima na tlu koji ne znaju odakle dolazi neprijateljska vatra ili se povlače dok ih neprijatelj progoni. Jednako je beskorisno kad pilot nema skoro nikakvu vidljivost i ne može bitku pratiti vlastitim očima'.

F-35 je ključan dio Pentagonovog plana o modernizaciji američke flote taktičkih lovaca. Američko Ministarstvo obrane planira kupiti 2.443 F-35 u tri inačice – za zrakoplovstvo, mornaricu i marince.

Novi bi 'stealth' lovac trebao zamijeniti mnoge zrakoplove koji su trenutno u upotrebi: F-16, F/A-18, AV-8B Harrier II te A-10. Razvoj F-35 započeo je 1996. godine, a do danas je na njega utrošeno više od 400 milijardi dolara.

Program je nekoliko puta zbog kašnjenja odgađan, a cijena jednog zrakoplova s vremenom se popela s planiranih 81 na 161 milijun dolara po zrakoplovu.

Američko Ministarstvo obrane prihvatilo je 2012. godine smanjenje operativnog radijusa F-35 kako bi njegovu cijenu sveli u razumne granice.

Neki američki dužnosnici vjeruju kako stalne odgode ukazuju na puno veći problem s F-35: 'Lockheed Martin je u situaciji u kojoj grčevito nastoje održati glavu iznad vode i zbog toga, u trenucima očaja, odgađaju ugradnju manje važnih sustava u zrakoplov'.