Jedan od dvojice stradalih vozača u jučerašnjoj prometnoj nezgodi u tunelu Sv. Ilija je i novi hrvatski nadbiskup mons. Ante Jozić, čije je ređenje trebalo biti 1. svibnja u Splitu. Zasad još nema službenih informacija, no kako doznaje Večernji list, mons. Jozić teže je ozlijeđen u prometnoj nezgodi koja se dogodila jučer.

Podsjetimo, do sudara u kojem su sudjelovala dva osobna automobila došlo je 50-70 metara nakon ulaza u tunel iz pravca Makarske, s južne strane u nedjelju oko 18:15 sati. Kako javlja Radio Imotski, prema neslužbenim informacijama, poginuo je mladić s imotskog područja (24).

Mons. Jozića je 1. svibnja u konkatedrali sv. Petra u Splitu za nadbiskupa trebao zarediti državni tajnik kardinal Pietro Parolin, ali će ređenje sigurno biti odgođeno zbog teške prometne nezgode u kojoj je sudjelovao i mons. Jozić.

A pripreme za ređenje u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji počele su još početkom ožujka, na sastanku kojega je sazvao splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, a na kojemu su bili i generalni vikar Miroslav Vidović, kancelar don Ratomir Vukorepa, maestro don Šime Marović, don Ante Mateljan, don Ivica Žižić, rektor i vicerektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu don Jure Bjeliš i don Ivan Urlić te nadbiskupov tajnik don Gabrijel Kamber.

Radni sastanak nadbiskup Barišić otvorio je molitvom i kratko uveo okupljene u ono što očekuje mjesnu Crkvu. Razgovaralo se tako o tehničkim i organizacijskim pojedinostima, kao i o tijeku samog liturgijskog slavlja koje će prenositi Hrvatska radiotelevizija, javila je tada IKA.

Mons. Ante Jozić rođen je 16. siječnja 1967. god. u Trilju. Osnovnu školu završio je u Trilju, sjemenište i bogosloviju je završio je u Splitu. Za svećenika je zaređen 28. lipnja 1992. po rukama mons. Ante Jurića. Mons. Jozić tri godine je službovao kao kapelan u Makarskoj (1992.-1995.), potom ga nadbiskup šalje u Rim na studij (1995. – 1999.). Poslije studija ide kao predstavnik Svete Stolice u Indiju (1999.- 2003.), potom u Moskvu (2003.-2009.) i Hong Kong (Kina) (2009. do danas). Papa Franjo imenovao ga je 2. veljače naslovnim nadbiskupom Cisse i apostolskim nuncijem u Obali Bjelokosti.

Dnevnik.ba