Talibani su u ponedjeljak ubili više od stotinu pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti unutar vojarne u središnjoj provinciji Maidan Wardak, otkrio je tamošnji obrambeni dužnosnik.

''Imamo informacije da je 126 ljudi ubijeno u eksploziji unutar vojnog centra za obuku. Među ubijenima je i 8 pripadnika specijalnih postrojbi'', rekao je dužnosnik ministarstva obrane u Kabulu, govoreći pod uvjetom anonimnosti.

Otkrio je kako je napad započeo u ponedjeljak ujutro kad su napadači u automobilu punom eksploziva probili kontrolnu točku i detonirali vozilo unutar vojarne u Maidan Shahru, prijestolnici središnje pokrajine Maidan Wardak koja se nalazi zapadno od Kabula.

Nakon eksplozije su na područje vojarne stigla dva naoružana napadača koji su pucali na afganistanske vojnike prije no što su ubijeni, prenosi Hina.

Službenici ministarstva obrane objavili su kako su talibani kao automobilsku bombu koristili Humvee, oklopno vozilo američke proizvodnje oteto afganistanskoj vojsci. Talibanski pobunjenici preuzeli su odgovornost za napad, a njihov glasnogovornik tvrdi kako su u napadu ubili 190 ljudi.

Vladini službenici u Maidan Wardaku i Kabulu odbili su komentirati kriju li stvarni broj mrtvih. Dvojica dužnosnika ministarstva unutarnjih poslova rekli su kako točan broj nije otkriven kako bi se spriječio pad morala oružanih snaga.

Afganistanska vlada proteklih je godina prestala otkrivati detaljne brojke o poginulima, no to je prošle godine prekinuo predsjednik Ashraf Ghani koji je objavio kako je od 2015. ubijeno 28 tisuća policajaca i vojnika.