Hrvatska zajednica u Mannheimu i Njemačkoj ostala je u subotu bez svog uglednog člana. Nakon duge borbe s bolešću, u Oftersheimu kod Mannheima, u krugu obitelji, je preminuo Ilija Peran, dugogodišnji predsjednik Njemačko-hrvatskog društva, predsjednik Matice hrvatske Mannheim-Ludwigshafen, osnivač DKG Croatija te jedan od osnivača HDZ-a u Mannheimu i jedan od osnivača Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačke.

Mnogi Hrvati i hrvatski prijatelji poznaju ga kao dugogodišnjeg socijalnog radnika iz Mannheima koji je svima pomagao.  Pogotovu je pomagao prognanim Hrvatima, koji su tijekom Domovinskog rata dolazili u Mannheim. Također je pomagao i svima ostalima bez obzira na nacionalnost i vjersku pripadnost.

Mi u Fenixu sjećat ćemo se pok. Ilije Perana kao iskrenog prijatelja i povremenog suradnika koji je svojima prilozima  obogaćivao naše tiskanog izdanje. Bio je veliki čovjek, Hrvat i domoljub. Volio je svoj narod i svoju Domovinu.

Ilija Peran je rođen 8. ožujka 1947. godine u Gmićima, općina Rama-Prozor u BiH. U Njemačku, točnije Frankfurt stigao je davne 1968. godine. Na preporuku fra Bernarda Dukića, tadašnjeg voditelja Hrvatske katoličke misije u Frankfurtu, u rujnu 1971. seli u Mannheimi počinje raditi kao socijalni savjetnik pri Caritasu u Mannheimu. Tu je ujedno započeo studij te kasnije i diplomira za socijalnog radnika.

Sa suprugom Katom, koja je također radila pri Caritasu,  ima tri kćeri Margaretu, Helenu i Mariju.

Fenix-magazin/MD